Změna DPH brzo zdraží pozemky pro výstavbu rodinných domů

19. 8. 2014 – 20:52 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změna DPH brzo zdraží pozemky pro výstavbu rodinných domů
Změna DPH zdraží pozemky pro výstavbu rodinných domů Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od 1. ledna příštího roku se začne platit daň z přidané hodnoty z parcel pro výstavbu rodinných domů, dojde tak k výraznému zdražení těchto pozemků. Stále není jasné, zda se z těchto pozemků bude platit zákldní či snížená sazba DPH. Návrh novely je v současné době v připomínkovém řízení.

„V závěru loňského roku stát podobně uvalil daň na pozemky pod bytovými domy, které od letošního roku vedlo ke zdražení bytů. Výnos pro státní pokladnu přitom bude velmi nepatrný a ani u DPH z parcel to nebude jiné. Nicméně toto další brutální opatření citelně ochromí výstavbu nových domů v České republice a způsobí stavebnictví další problémy včetně propouštění dělníků ze stavebních firem.

Na celou věc je potřeba nahlížet i z pohledu jednotlivých rodin, které si chtěly dům postavit. Původní rozpočet na jeho výstavbu tímto opatřením nepříjemně naroste a velká část lidí pak samotnou stavbu oddálí, nebo si nakonec rozmyslí i její samotnou realizaci,“ uvádí Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články