Změny v exekucích nově nahrávají dlužníkům

6. 5. 2015 – 13:53 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Změny v exekucích nově nahrávají dlužníkům
Novela zákona upřesňuje, co nesmí exekutor neboli vykonavatel exekuce zabavit. Konkrétně nesmí exekutor sáhnout na postel, židle, stůl, kuchyňskou linku, nádobí, ledničku, sporák, vařič, pračku, palivo, vytápěcí těleso a ložní prádlo. Foto:českýdomov | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci minulý týden schválili úpravy občanského soudního řádu. Změny hrají do karet hlavně dlužníkům a věřitelé spíš ostrouhají. Například se zpřísní seznam věcí, které dlužníkovi nesmí exekutor zabavit. Další změnou je i postup při exekucích. Z výkonu exekucí se bude povinně pořizovat obrazový a zvukový záznam.

Nejprve exekutor musí dlužníkovi obstavit účet a vynucený prodej nemovitosti bude až na posledním místě. Nedobrovolné dražby budou tedy značně omezeny, a to se nelíbí Exekutorské komoře, stejně tak komora nesouhlasí s postupem výkonu exekuce a natáčení. „Podobná úprava se na první pohled může jevit smysluplně a v zájmu humanizace exekucí, ale ve skutečnosti výrazně poškodí dlužníky i věřitele. Průběh exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky“ uvedla minulý týden prezidentka komory Pavla Fučíková.

Novela zákona upřesňuje, co nesmí exekutor neboli vykonavatel exekuce zabavit. Konkrétně nesmí exekutor sáhnout na postel, židle, stůl, kuchyňskou linku, nádobí, ledničku, sporák, vařič, pračku, palivo, vytápěcí těleso a ložní prádlo. Tyto věci nesmí exekutor zabavit v případě, že nepřesahují cenu obvyklého vybavení. Dále se nebude smět zabavit studijní a náboženská literatura a dětské hračky.

I když s některými kroky odborníci nesouhlasí, ustanovení výčtu exekučně nezabavitelných věcí vítají. Seznam zohledňuje základní lidské potřeby dlužníka a jeho blízkých lépe než předchozí úprava. „Za velmi problematický bod ovšem považuji nezabavitelnost předmětů, jejichž hodnota nepřekračuje hranici 1 000 korun. Je pravda, že se v domácnostech určitě nachází řada věcí, jejichž hodnota tuto hranici nepřesahuje a které skutečně nemá smysl zabavovat, protože jsou neprodejné. Společně s nimi ale bude z exekuce vyloučena i řada věcí, které jsou velmi dobře zpeněžitelné. Může se jednat například o různé vybavení pro volnočasové aktivity, levné pracovní nářadí, nebo okrasnou keramiku. Tyto předměty navíc neslouží k uspokojování základních potřeb dlužníka a jsou pro něj tedy poměrně snadno postradatelné,“ řekl Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Novela může přinést problémy v praxi

Velké problémy může v praxi přinést již zmíněné závazné stanovení pořadí jednotlivých kroků provádění exekuce. „Dnes je zpravidla postupováno od méně invazivních způsobů k těm více invazivním, navíc určení, které metody budou pro dlužníka menším zásahem do jeho života, vždy závisí na konkrétních okolnostech případu. Postupné postihování majetku dlužníka navíc zvyšuje riziko nekorektního nakládání dlužníka s majetkem, který bude postižitelný až v pozdějších krocích. Celkově pak tento postup může vést ke zbytečným sporům, výraznému prodloužení a také zdražení exekučního řízení, na což doplatí nejen věřitelé, ale i dlužníci, kteří veškeré náklady navíc budou muset zaplatit,“ uvedl Pavel Staněk.

Parlamentem neprošel návrh Jana Chvojky, aby nemovitost byla chráněna před nucenou dražbou jen rok. K vyrovnání dluhu tedy nebude moci sloužit pouze penzijní připojištění.

-Monika Hrušová | Co se nejvíce draží najdete na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články