Brzo se dozvíte kolik berou vaši kolegové, tajemství výše platu zmizí

19. 10. 2016 – 13:31 | Práce | Martin Slapnička | Diskuze:

Brzo se dozvíte kolik berou vaši kolegové, tajemství výše platu zmizí
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Chcete vědět, kolik vydělávají vaši kolegové? V řadě evropských zemí takové právo zaměstnanci mají, případně firmy platy odtajňovat musí. Novinku chce zavést ministerstvo práce i v Česku, i když s mírnějšími podmínkami, informovaly HN.

V české společnosti platí, že ptát se na výši mzdy se nesluší. Někteří zaměstnanci dokonce mají ve smlouvě, že o tom s kolegy mluvit nesmí. V západní Evropě tohle tabu pomalu boří Evropská komise, která nabádá k odtajňování platů.

Brusel si od nového pravidla slibuje rovné platové podmínky mezi ženami a muži. "Když bude o výši platů jasno, může díky tomu vyjít najevo, že firma diskriminuje ženy. Ty se pak budou moci snadněji domáhat nápravy," upozornily na stanovisko Evropské komise Hospodářské noviny.

Komise ale nestanovila jasné podmínky, pouze státům doporučila, aby s podhodnocením žen něco udělaly. Jednotlivé země proto hledají vlastní způsob, jak odtajnění platů pojmout, zatímco v Česku takové nařízení stále chybí.

Ve Finsku, Estonsku nebo Irsku mohou otázky na kolegův plat klást zaměstnanci všech firem a úřadů. V Německu by se už brzy na jinou mzdu mohli ptát lidé, kteří pracují ve firmě s více než 200 pracovníky. V Rakousku nebo Švédsku má takové právo zase jen ombudsman a inspekce.

Muži v Česku berou v průměru o čtvrtinu více než ženy, ministerstvo práce a sociálních věcí už proto pravidla připravuje, vládě je předloží příští rok. Podle zjištění deníku ale budou o poznání mírnější - firmy s více než 50 zaměstnanci budou zveřejňovat průměrnou mzdu jednotlivých pozic.

Plat konkrétního kolegy ale Češi nezjistí. Zaměstnavatelé navíc zpočátku nebudou muset platy odtajňovat, bude to jen doporučení. "Začínáme velmi mírně a osvětově," uvedla pro deník ministryně Michaela Marksová. Přísnější návrh by podle ní v parlamentu neprošel.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články