Heger chce nemocnicím zarazit kšeftování s přístroji

29. 9. 2012 – 17:33 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger chce nemocnicím zarazit kšeftování s přístroji
Podle ministerstva zdravotnictví je to snaha zavést do českého prostředí proces, který v zahraničí už funguje například ve Velké Británii či v Rakousku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nový úřad, který bude hlídat, do čeho budou nemocnice investovat a co je už příliš drahé, chce vytvořit ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Novinka se bude týkat zdravotnických technologií, jež budou proti těm nynějším o více než sto tisíc korun na pacienta dražší, informuje sobotní MF DNES.

Ostravská nemocnice si pořídila magnetickou rezonanci za 21 milionů korun, zatímco kladenská koupila tentýž přístroj za 42 milionů. I to je jedním z důvodů, proč chce ministr investice do nových zdravotnických technologií hlídat.

Připomenout můžeme také Krajskou zdravotní, která v Ústeckém kraji provozuje síť nemocnic. Tam přístroje dodalo na základě zmanipulovaného výběrového řízení sdružení firem Hospimed a Puroklima. Evropská komise odmítla tyto nákupy proplatit a případ Krajské zdravotní se stal trnem v oku bruselských úředníků.

Nově by mělo platit, že pokud budou lékařské přístroje, nové léčebné postupy či léky - s výjimkou těch na vzácné choroby - oproti stávajícím o více než sto tisíc korun na pacienta dražší, tak budou muset povinně projít takzvaným procesem HTA. Tedy zhodnocením, zda se v Česku vůbec vyplatí do novinky investovat, informuje deník.

To samé bude platit i v případě, že bude hrozit, že se léčba prodraží zdravotním pojišťovnám o více než dvacet milionů na rok.

Podle ministerstva zdravotnictví je to snaha zavést do českého prostředí proces, který v zahraničí už funguje například ve Velké Británii či v Rakousku.

Hodnotit přínos nových přístrojů, ale i léků či léčebných postupů má nový úřad. "Ten pak svá zjištění předá komisi ministerstva zdravotnictví s tím, že buď doporučí novinku zavést, nebo ji navrhne zavést jako nadstandard, za nějž pacienti platí, nebo ji odmítne jako příliš drahou," popsal pro list Hegerův náměstek Pavel Vepřek.

Jana Hanousková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články