Heger: Lékařům se příští rok platy nezvednou

31. 10. 2012 – 13:34 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger: Lékařům se příští rok platy nezvednou
Heger tento krok zdůvodnil nedostatkem peněz ve zdravotnictví, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Lékaři a další zdravotníci už příští rok nedostanou přidáno, oznámil po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Počítá s tím podle něj nová úhradová vyhláška na příští rok.

Heger tento krok zdůvodnil nedostatkem peněz: "Ten systém je v určitém deficitu pro příští rok a vzhledem ke zvyšování platů zdravotníků, ke kterému došlo, je třeba brát ohled i na okolí. V celé řadě dalších sfér, které se týkají veřejných financí, platy spíše klesaly."

Lékaři přitom v minulosti kvůli svým platům stávkovali a podávali hromadné výpovědi. Ministr s nimi začátkem minulého roku podepsal memorandum, zvýšil jim plat a dohoda slibovala růst mezd i v příštích letech.

Jak ministr zdravotnictví uvedl, neporostou ani úhrady za zdravotní péči, což znamená, že zdravotní pojišťovny za ni vydají maximálně tolik peněz, kolik vyberou na pojistném.

Ministr na středeční jednání vlády přinesl celkem 14 bodů, které by měly ozdravit finance zdravotního pojištění. Mezi ně patří i změny legislativy, například platba za zubní výplně. "Zpoplatnění by mohlo přinést asi 1,5 miliardy korun do systému, byly by z něj vyloučeny rizikové skupiny obyvatel," poznamenal ministr. Vyřazeni by tak byli mladiství a děti, stejně jako senioři starší 60 let a lidé v produktivním věku, kteří trpí chorobami způsobujícími vyšší kazivost zubů, stejně tak by neplatili lidé v hmotné nouzi. Heger doufá, že by tento krok vedl i k větší péči lidí o chrup. "Negativní sociální dopady opatření by byly minimální. Lidé by byli motivováni k vyšší prevenci, skrze kterou je možné tvorbě zubního kazu efektivně předcházet. Zároveň platba za ošetření amalgámovou plombou se pohybuje v úrovni stokorun, nelze tedy hovořit o sociálně likvidačním nákladu," uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k materiálu.

Zdravotní pojišťovny, které mají přebytky, by v budoucnosti mohly vybírat od zaměstnanců méně peněz, pojišťovny v deficitu zase více. Lidé by si tak podle Hegera vybírali kvalitní ústavy, a byl by zde tlak na pojišťovny, aby přebytky tvořily. Rozdíl oproti normální sazbě by mohl být maximálně do 0,5 procenta výběru. "Systému veřejného zdravotního pojištění by opatření přineslo přibližně 5,6 miliardy korun při hypotetickém plošném navýšení pojistného o 0,5 procenta a navýšení minimální měsíční zálohy od OSVČ o 100 korun," píše se v materiálu, který má Mediafax k dispozici.

Ministr si také přeje, aby pojišťovny musely zveřejňovat všechny smlouvy. "Včetně úhradových dodatků," uzavřel ministr.

Filip Nachtman | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články