Které daně nám ještě vzrostou? Téměř všechny!

24. 5. 2012 – 21:51 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Které daně nám ještě vzrostou? Téměř všechny!
Vláda potvrdila zvýšení DPH a novou daň pro lidi s vysokými příjmy, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Daň z přidané hodnoty pro tři následující roky zřejmě stoupne o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, zaměstnanci z příjmu nad 100 tisíc korun měsíčně budou nejspíš odvádět novou sedmiprocentní daň. Úpravy jsou součástí balíku daňových změn, který ve středu schválila vláda.

V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění.

Balík daňových změn počítá i se zrušením "zelené nafty", zemědělcům tak nejspíš skončí možnost 60procentní vratky spotřební daně z nafty využité na obdělávání polí.

Poroste i daň z nemovitosti

Podle návrhu se zároveň zvýší daň z převodu nemovitosti ze tří procent na čtyři a srážková daň proti vyvádění zisků do daňových rájů stoupne na 35 procent.

Souhlas s novelou zákona přinese změny u příspěvku na bydlení. Místo dvou dávek, které za stejným účelem vyplácejí dva systémy sociálních nepojistných dávek, bude příspěvek pouze jediný.

"Opatření mají přinést na příští rok na příjmové straně zhruba 25 miliard korun, v roce 2014 pak 33 miliard korun s tím, že část z nich je časově podmíněna do roku 2015," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS). "Vážím si toho, že návrh byl schválen jednomyslně a že vláda projevila svoji vůli k předpokládané konsolidaci," připojil se ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda musí podle šéfa rezortu financí v rozpočtu na příští rok ušetřit minimálně 56 miliard korun, jinak se kabinetu nepodaří dodržet plánovaný deficit ve výši 100 miliard korun a schodek veřejných rozpočtů na úrovni 2,9 procenta HDP. "Tento soubor změn rozpočtové legislativy je nezbytný příspěvek k tomuto konsolidačnímu úsilí," dodal Kalousek.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články