Léky budou možná levnější. Pro koho a proč?

15. 1. 2016 – 0:35 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Léky budou možná levnější. Pro koho a proč?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Vláda plánuje tisícové slevy na léky! Kdo na ně bude mít nárok? Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) plánuje, že by senioři mohli mít levnější léky. Dnes projednal technické okolnosti provedení svého návrhu s ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňkem Blahutou.

Tento slib ve volebních programech nezazněl a není známo, kolik by tato úleva pro seniory zdravotnictví stála.

Pravidelně užívá léky téměř 90 % seniorů mezi 65 a 74 lety a nad touto věkovou hranicí léky používá téměř každý. "Cílem je, aby každý z těchto občanů, který potřebuje léčivé přípravky, tak se k nim dostal, v optimálním případě bez jakýchkoliv doplatků. Toto bylo cílem dnešního setkání," řekl Němeček.

Seniorům starším 65 let věku hradí zdravotní pojišťovny od loňského září očkování proti pneumokoku, který způsobuje vážný zápal plic. Senioři mají také zdarma očkování proti chřipce a jsou chráněny limitem na léky, nad 2500 korun jim zdravotní pojišťovny peníze vracejí. Němeček připomněl, že současná vláda zrušila regulační poplatky v ambulancích a lékárnách a neobnovila je v nemocnicích.

Němeček tvrdí, že bude zpracována důkladná analýza ohledně reálné situace z hlediska doplatků na léky v České republice u seniorů a bude vypracován návrh na snížení zátěže doplatků pro seniory. Příští měsíc proběhne setkání, při kterém se návrh bude projednávat. "Pevně věřím, že nalezneme rychlé řešení a řekněme i ta dlouhodobější, která ochrání občany nad 65 let a které jim zajistí léky bez doplatků," dodal ministr zdravotnictví.

Do analýz budou zřejmě zařazeni i chroničtí pacienti mladšího věku, například s roztroušenou sklerózou, protože i ti platí vysoké částky za léky. "Primárně jsme se bavili o občanech nad 65 let, protože je považujeme za zranitelnou skupinu. Nicméně, hovořili jsme i o některých skupinách chronických pacientů," tvrdí Němeček.

Zatím není jasné, o jak velkou slevu na léky se bude jednat a kterých léků se bude návrh týkat, vše se projedná na zasedání za měsíc.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články