Léky možná budeme kupovat i po pilulkách, nikoliv po baleních

13. 1. 2012 – 17:29 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Léky možná budeme kupovat i po pilulkách, nikoliv po baleních
Prodej pilulek po jednotkách by podle lékárníků nakonec nepřinesl velké úspory, ale vygeneroval i další náklady, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo zdravotnictví oprašuje návrh, aby se léky v lékárnách mohly prodávat po jednotlivých pilulkách a nikoliv po celých baleních.

"V žádném případě to ale není věc, na které bychom horečně pracovali a chtěli, aby začala platit v nejbližších dnech. Jsme si dobře vědomi, že je potřeba všechno dobře připravit, abychom ochránili pacienta a zajistili bezpečnost léku samotného. Jsme tak nyní ve stádiu úvah, co by do budoucna mohlo ve zdravotnictví fungovat," uvedl Sršeň.

Jedním z argumentů pro takovýto prodej léků je i omezení plýtvání a tím pádem snížení nákladů pojišťoven na pilulky. S podobným nápadem již přišel ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. I tehdy, stejně jako nyní, narazil na odpor například u České lékárnické komory. Ta argumentuje tím, že evropské trhy nejsou na prodej léků po jednotlivých tabletkách připraveny.

"Systém prodeje léků pomocí předem odměřených pilulek je velmi dobře znám ve Spojených státech amerických, kde je pacient již zvyklý na to, že si domů odnáší tabletky v unifikovaném balení své konkrétní lékárny a nikoliv v krabičce od výrobce. Druhou možností je pak způsob, kdy lékárník odstříhává tabletky z blistru, což je běžné v Asii či východní Evropě, kde si lidé hradí léky ze svého. V západoevropském prostředí by se ale jednalo o raritu," popsal viceprezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Dodal, že čeští lékaři mají i v pevně daných baleních širokou možnost předepsat pacientovi tablety do značné části na míru. "Existují balení po jedné tabletě i tří, sedmi, patnácti nebo dvaceti pilulek. Lékař tak má při předepsání receptu opravdu na výběr," podotkl Havlíček. U chronických pacientů jsou podle něj větší ucelená balení dokonce velmi vhodná, protože nemusí tak často k lékaři.

Navíc lékárnici už nyní dokážou pacientům výrazně usnadnit braní léků tak, aby se jimi zbytečně neplýtvalo. "Jsme schopni připravit lidem jednotlivé dávky dopředu klidně i na několik dní z jím přinesených léků. To se hodí například u seniorů, kteří berou 30 tablet denně," popsal Havlíček.

Prodej pilulek po jednotkách by podle lékárníků nakonec nepřinesl velké úspory, ale vygeneroval i další náklady. "Lékárnicí by museli pilulky do něčeho zabalit a vytisknout k nim i příbalový leták a informace o jejich původu a o šarži. Navíc lékárna by musela zajistit naprosto sterilní prostředí pro rozbalování léků," řekl Havlíček.

Komplikace by nový systém přinesl i při kontrole padělků léků. Ten evropský je totiž nastavený na kontrolu originálních balení.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články