Lidé stále nejvíce šetří na potravinách

5. 9. 2012 – 12:13 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lidé stále nejvíce šetří na potravinách
Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezonní vlivy podle údajů ČSÚ v červenci reálně meziměsíčně klesly o 0,8 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 1,5 procenta., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během července se opět dařilo internetovým a zásilkovým obchodům, nejvíce naopak lidé šetřili na potravinách, shodují se analytici.

Podle středečních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly maloobchodní tržby v ČR během července o 0,3 procenta.

"Úsporný přístup zákazníků pokračuje. Lidé stále šetří na potravinách, což se již dlouhodobě projevuje na nižších tržbách jejich prodejců, kteří se neobejdou bez kouzelného označení sleva. U spotřebního zboží se zákazníci stále výrazněji přeorientovávají na internet, z čehož těží on-line prodejci. Jejich tržby rostly v červenci dvojciferným tempem," komentoval červencové výsledky maloobchodu odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavel Kulhavý.

Výsledky maloobchodu podle analytika ČSOB Petra Dufka znovu potvrzují, že ochota spotřebitelů utrácet zůstává slabá. "Důvodem je nejen vyšší inflace, která sráží reálné příjmy dolů, ale i obavy z dalšího vývoje ekonomiky a finanční situace domácností," vysvětlil Dufek.

Podle analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa se dají shrnout hlavní problémy maloobchodu do několika bodů. Mezi hlavní patří neochota spotřebitelů utrácet za zbytečné zboží a služby, což je následek klesajících reálných mezd. "Vysoká nezaměstnanost pohybující se stále nad osmi procenty nedává do budoucna příliš naděje, že by se peněženky spotřebitelů měly výrazněji otevřít," odhadl analytik Volf.

"Ohledně dalšího vývoje moc optimističtí nejsme. Domácí poptávka bude ještě slabší. Celá Evropa směřuje do recese. Zároveň s tím ale rostou daně. Prorůstová opatření jsou jen mediální hříčkou," sdělil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora s tím, že politici zatím nevědí, jak Evropu nastartovat, a spásu vidí ve výkupu špatného dluhu centrálními bankami.

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub připomněl, že červencovým výsledkům maloobchodu letos pomohl propad prodejů pohonných hmot v roce 2011. "Ceny benzinu a nafty sice klesaly jen v červnu a v červenci se opět šplhaly ke svým maximům, přesto se tržby dokázaly zvednout o 2,2 procenta. Motoristé už nemají jinou šanci než ceny akceptovat," vysvětlil Kozub.

"Celkově nám čísla neukazují, že by se spotřebitelská poptávka nějak zlepšovala. Naopak zůstává nadále pod tlakem nižších reálných mezd a zvýšené nezaměstnanosti. Negativním faktorem jsou rovněž problémy v eurozóně a horšící se ekonomický výhled, v důsledku čehož si čeští spotřebitelé více hlídají své výdaje," tvrdí hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu po očištění o sezonní vlivy podle údajů ČSÚ v červenci reálně meziměsíčně klesly o 0,8 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 1,5 procenta. Neočištěné tržby se meziročně zvýšily o 0,3 procenta, k čemuž přispěl při vyšším počtu pracovních dní růst motoristického segmentu a nepotravinářského zboží.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články