Tržby obchodníků od jara poprvé stoupají, roste i výběr DPH

5. 9. 2012 – 9:46 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tržby obchodníků od jara poprvé stoupají, roste i výběr DPH
Deficit státního rozpočtu vzrostl během srpna na 67 miliard korun, informovalo v pondělí ministerstvo financí. Schodek se tak meziročně snížil o více než 20 miliard korun, na DPH se vybralo o 1,6 procenta více než vloni. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

 Proti stejnému období předchozího roku vzrostly během července neočištěné maloobchodní tržby v ČR o 0,3 procenta. Vyplývá to ze středečních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Meziročně rostl nejrychleji prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Tržby vzrostly rovněž ve specializovaných prodejnách oděvů a obuvi, počítačového a komunikačního zařízení, výrobků pro kulturu a rekreaci, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro domácnost.

Aktuálně vyšlo: Lidé stále nejvíce šetří na potravinách

Naopak stagnaci prodeje v maloobchodě ovlivnil zejména pokles prodeje ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách potravin. Tržby maloobchodníků s potravinami klesly i v běžných cenách o 1,1 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se snížily reálně meziměsíčně o dvě procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 2,2 procenta. Neočištěné tržby vzrostly proti stejnému období 2011 o 0,8 procenta, v tom za opravy o jedno procento a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 0,8 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se podle statistik ČSÚ sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 1,1 procenta. Neočištěné tržby meziročně stagnovaly i přesto, že prodej pohonných hmot a nepotravinářského zboží zaznamenal růst (o 2,2, respektive o 2,0 procenta). Růstu tržeb maloobchodu bránil pokles prodeje potravin (-3,3 procenta).

Během předchozího sledovaného období neočištěné maloobchodní tržby v ČR klesly o jedno procento.

Výběr DPH konečně roste, státní pokladna se plní

Deficit státního rozpočtu vzrostl během srpna na 67 miliard korun, informovalo v pondělí ministerstvo financí. Schodek se tak meziročně snížil o více než 20 miliard korun, na DPH se vybralo o 1,6 procenta více než vloni.

Státní příjmy dosáhly na konci srpna 665,1 miliardy korun, republika zaplatila 732,1 miliardy korun. Stát tak dokázal vybrat během dvou třetin roku 61,2 procenta finančních prostředků, což je o 10,3 miliardy korun více.

Rozpočet počítal na letošní rok s vyšším plněním, na konci roku by měl dosáhnout schodku 105 miliard korun s příjmy v hodnotě 1,087 bilionu korun. Ministerstvo také očekávalo, že díky růstu snížené sazby DPH na 14 procent získá v letošním roce o více než šestinu vyšší výběr. Zatím však vzrostlo inkaso DPH o 1,6 procenta, tedy o 2,1 miliardy korun.

"K výraznému propadu spotřeby nedochází u zboží a služeb ve snížené sazbě, ale u zboží a služeb v základní sazbě. Oproti negativnímu vývoji za 1. pololetí se inkaso DPH vyvíjí v červenci a srpnu mnohem lépe. Inkaso dosáhlo meziročního tempa růstu 6,3 procenta v červenci a 6,2 procenta v srpnu," uvádí ministerstvo, které doufá, že k vzrůstu bude docházet i nadále.

To, že jsou oproti plánům snížené příjmy, způsobilo i pozastavení peněz z Evropské unie.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články