Nechte si předepisovat plně hrazené léky, radí Svaz pacientů

1. 7. 2012 – 22:03 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nechte si předepisovat plně hrazené léky, radí Svaz pacientů
Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří systém půl miliardy korun za rok., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zdravotní pojišťovny přestaly od začátku července hradit lidem doplatky na zhruba 400 volně prodejných léků. V každé lékové skupině však musí ze zákona existovat lék, který je plně hrazen pojišťovnami, uvedla v neděli Alena Gajdůšková, 1. viceprezidentka Svazu pacientů ČR.

"Vyzýváme proto pacienty, aby po svých lékařích vyžadovali předepisování léků, které jsou plně hrazeny, na které tedy již nemusí doplácet. Dodrží se tak ústavní princip práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění.," poradila pacientům Gajdůšková.

"Pokud bude lidem sděleno, že takový lék pro jejich nemoc neexistuje, nebo zjistí, že je takový lék neúčinný, prosíme o sdělení této informace pacientskému ombudsmanovi nebo přímo na adresu Svazu pacientů ČR," uvedla Gajdůšková. Pomohou tak podle Svazu pacientů ČR vytvořit objektivní obraz fungování a dopadů současných reforem a poskytnou cenné informace a argumenty pro cestu k nápravě.

Lidé si z vlastní kapsy musí zaplatit například panadol pro děti i panadol forte, šampon proti lupům Nizoral, léky potlačující příznaky alergií Zyrtec, Zodac a Claritine, šumivé kalcium nebo kapky proti kašli Bromhexin a Ambrosan. Pojišťovny už lidem nebudou doplácet ani na paralen, brufen nebo ibalgin. Za své si budou platit léčbu i ti pacienti, kteří potřebují některé medikamenty na žaludek či slinivku, například Omeprazol či Pancreolan forte

Jedinou výjimkou jsou některé léky pro chronicky nemocné pacienty. Tato výjimka se týká multienzymových přípravků, běžných léčiv proti bolesti a umělých slz u pacientů s cystickou fibrózou, s bolestivou formou chronického zánětu slinivky či po odstranění slinivky a pacientům s rakovinou.

Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří systém půl miliardy korun za rok.

"Ministr Leoš Heger (TOP 09) evidentně nevnímá nejen nesoulad svých opatření s právem občanů garantovaným ústavou ani nerovnost, kterou svými opatřeními způsobuje mezi jednotlivými aktéry poskytujícími zdravotní péči nebo podnikajícími ve zdravotnictví," prohlásila zástupkyně svazu.

 

 

 

František Bužek, Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články