Za doktory nebudeme platit tolik co chtěla vláda, nedovolí to ekonomika

16. 12. 2012 – 17:20 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za doktory nebudeme platit tolik co chtěla vláda, nedovolí to ekonomika
Situaci ve zdravotnictví má také pomoci v příštím roce vyšší výnos z pojistného od ekonomicky činných obyvatel, protože se dočasně zruší finanční stropy. Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Další navyšování poplatků u lékaře ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) už neplánuje. Není na to prostor a my chceme prosadit změny v organizaci pojišťoven, ministr oznámil v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

"Chtěli sice jsme radikálnější reformu v oblasti spoluúčasti, ale sociální systém a celková ekonomická situace nám to neumožňuje," řekl Heger. Podle ministra je Česká republika jednou ze zemí, které zatěžují své pacienty poplatky co v nejmenší míře. Ministr se chce v následujícím roce zaměřit na reorganizaci systému pojišťoven.

"Doufáme, že reformu systému zdravotních pojišťoven schválíme do konce čtvrtletí příštího roku tak, aby se rozběhl legislativní proces a reforma začala platit od 1. 1. 2014," doplnil Heger. Podle něj bude příští rok v tenzi. "My jsme zastavili vše, co je drahé a rozvojové. Necháváme jen ty nejdůležitější věci pro pacienty," doplnil šéf resortu. Lidé se podle něj ale nemusí bát zhoršení zdravotní péče.

Systém zdravotních pojištoven, kterých je v České republice osm, se dostal do pětimiliardového deficitu. "My díky speciálnímu přerozdělení nalijeme chybějící peníze do systému a tím zvládneme také náraz DPH nebo výrazné zvýšení mezd ve zdravotnictví," řekl ministr.

Situaci ve zdravotnictví má také pomoci v příštím roce vyšší výnos z pojistného od ekonomicky činných obyvatel, protože se dočasně zruší finanční stropy. "Spoluúčast pacientů celkově se mírně snížila. Přestože jsme na poplatcích vybrali více, tak v některých jiných oblastech pacienti ušetřili," řekl Heger.

Ministr Heger, který je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví od roku 1990, také prostřednictvím televizní obrazovky vyzval občany k větší péči o své zdraví. "Pokud lidé trošku omezí pití alkoholu, kouření cigaret nebo budou na vycházky do přírody chodit s hůlkami, díky kterým předejdou pádům, tak tím zdravotnictví velmi pomůžou. Dejte si prosím všichni takové novoroční předsevzetí," zakončil debatu ministr.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články