10 nejčastějších finančních chyb a omylů, které děláme

22. 1. 2014 – 20:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

10 nejčastějších finančních chyb a omylů, které děláme
Lidé se o své finance nestarají. I u starých smluv a půjček můžete ušetřit, podívejte se jak. Foto:SXC, Text:MED/Redakce NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé se o své finance často nestarají. "Mají pocit, že když si jednou něco dobrého vybrali, nemusí to už nikdy řešit" říká Martin Slapnička, odborník na privátní a firemní finance u švýcarské poradenské sítě Swiss Life Select. I u starých smluv a půjček ale můžete ušetřit.

1. Rodinný rozpočet a sledování příjmů a výdajů. Každý, kdo chce mít pořádek ve svých financích, by si ho měl vést. Chyby, které nejčastěji děláme, je, že si ho nevedeme pravidelně a dlouhodobě. Podle výzkumu Dne finanční gramotnosti si rodinný rozpočet vede zhruba polovina domácností (52 %). Nejčastěji volí formu evidence tzv. na papíře (39 %), případně elektronickou formou v excelu či wordu (37 %). Každá desátá rodina, která si zaznamenává výdaje a příjmy, využívá specializované aplikace. Zajímavostí také je, že vedení rodinného rozpočtu významně častěji uvádějí rozvedení (62 %).

2. Úroky versus RPSN. Lidé se stále dívají spíše na výši splátek a úroky, než na RPSN – tedy celkové roční náklady na půjčku. A ty mohou být daleko vyšší z důvodu různých poplatků.

3. Neaktualizace smluv. Lidé mají často uzavřené smlouvy a domnívají se, že tím je vše vyřešené, ale smlouvy je třeba aktualizovat. Například před deseti lety mohla mít nemovitost zcela jinou cenu než dnes, ale to pojistka nezohlední. Podobně je to u auta.

4. Pojištění domácnosti versus pojištění nemovitosti. Lidé v tom často chybují a myslí si, že mají uzavřené správné pojištění. Pak se diví, když jim byt vyhoří či je dům poškozen při vichřici a oni nic nedostanou, protože měli pojištěnu jen domácnost a ne nemovitost.

5. Co kryje povinné ručení a co havarijní pojištění. Opět velice časté chyby, kdy majitelé vozidel netuší, co vše kryje povinné ručení a co havarijní. Více než třetina Čechů podle výzkumu pojistné gramotnosti České asociace pojišťoven se mylně domnívá, že havarijní pojištění kryje následky úrazu řidiče při havárii, dvě třetiny jsou toho mínění, že kryje následky úrazu spolucestujícího.

6. Investiční životní pojištění není na investici, ale primárně na zajištění potřeb. Často se stává, že lidé dělají v tom, že se nechají zlákat k tomu, že IŽP berou jako skvělou investici a nikoli jako pojištění

7. Šetřit se dá i po stokorunách. Šetřit může každý, nezáleží na tom, kolik vydělává. Stačí se jen podívat na své měsíční výdaje a na to, kde by se dalo ušetřit. Stačí změnit operátora, vyměnit dodavatele plynu či poskytovatele internetu, změnit banku atd. a měsíčně se ušetří pár stovek.

8. Hypotéku co nejdřív splatit. Pokud máte k dispozici hotovost a zároveň splácíte hypotéku, je výhodnější hotovost uložit či investovat a tím ji nechat „vydělávat“. A hypotéku dále splácet – nejlépe co nejdéle s nejnižší možnou splátkou. Inflace totiž hraje ve váš prospěch a půjčené peníze ztrácí na hodnotě. Často je možné zhodnotit peníze (i garantovaně) více, než je úrok u hypotéky.

9. Nepůjčovat si na věci, které ztratí hodnotu dříve, než bude závazek splacen. Takovéto zadlužování vede do dluhové pasti a existenčním problémům. Na věci, jako jsou spotřebiče či dovolené, si lze naspořit. Pokud ne, je to jasným varováním, že si na ně rozhodně půjčovat nemáme. Půjčka nás rozhodně vyjde dráž.

10. Nebát se o svých financích poradit s odborníkem. Stejně jako chodíme k lékaři s nemocemi, či automechanikovi s porouchaným vozidlem, na finance jsou také odborníci. Je však potřeba vybírat a zvolit opravdu nezávislého finančního poradce a pokud možno vyhnout se začátečníkovi z nějaké multilevelové sítě, který se poradenství věnuje takzvaně "v úterý a v dubnu".

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články