Američané mění životní styl, staví menší a úspornější domy

18. 3. 2009 – 8:46 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Američané mění životní styl, staví menší a úspornější domy
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

V době hospodářské recese Spojených Států a znepokojení ohledně životního prostředí nepotřebuje většina Američanů velké domy ani nejdražší materiály. Poslední sčítací průzkumy jasně ukazují že průměrná plocha jednogeneračního domu poprvé za 10 let klesla o téměř 300 čtverečných stop na 2,343, (218metrů čtverečných). V roce 1960 vyskočila o 100%.



- HledámReality.cz: Luxusní byty a domy se prodávají dobře i přes finanční krizi
- Další dotace na obzoru pro obytné domy v problémových zónách

Nové heslo zní: “ušetři a žij lépe“ nebo “postav co opravdu potřebuješ, co tě inspiruje ne abys ohromil své sousedy.“

To je to nový kulturní směr a návrat ke zdravému rozumu, uvádí architektka Marianne Cusato jenž navrhla bungalov Catrina , panelový dům pro občany kteří byli v roce 2005 odsunuti kvůli hurikánu Katrina. Cusato dále uvádí že právě zhroucení bank po loňské hypoteční krizi ji inspiroval k projektu “nových úsporných domů“. Zejména poválečná generace požaduje maloprostorové a úsporné domy s plochou pod 500 čtverečných stop.

Je smutné že až současná finanční krize přinutila lidí aby ocenili malé a úsporné eko-stavby. Poptávka po takovýchto projektech raketově roste a architekti i Asociace stavitelů domů věří že trend přetrvá i poté co recese v USA skončí. Klesající ceny způsobily že mnoho Američanů přestalo vidět nemovitosti jako investice raději než jako místo pro bydlení. Poptávka po velkoprostorových vilách začala zpomalovat už před recesí v roce 2007.

Podle největšího stavitele KB Home jsou nyní domácnosti praktičtější poté co v létě snášeli rekordní ceny benzínů a raketový vzestup energií. Před dvěma roky měl průměrný dům velikost 2400 čtverečných stop v němž bylo snadné umístit čtyři ložnice a tři koupelny. Odhady nyní hovoří že požadovaná plocha pro výstavbu letos klesne na 1500 až 1600 čtverečných stop a v některých komunitách bude startovat na 1000 čtverečných stop. V Houstonu KB Home postavil dům s plochou 880 stop za $64 tisíc.

Reklama:
HledámReality.cz - online katalog s domy, byty, pozemky

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články