Zahraniční

Ekonomika

Odbory ČMKOS požadují zvýšení minimální mzdy od ledna o 2200 Kč na 19 500 Kč

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje od ledna navýšení minimální mzdy na 19 500 korun, tedy proti letošku o 2200 korun. Usilovat chce i o dorovnání a zvednutí všech stupňů zaručené mzdy. ČTK to řekl předák ČMKOS Josef Středula. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zatím neupřesnil, jaký růst minimálního výdělku bude pro příští rok navrhovat. Ministerstvo pracuje na vzorci pro pravidelnou valorizaci. Jednají o něm zástupci resortu s odboráři a zaměstnavateli. Podnikatelé se skokovým růstem nesouhlasí.
Ekonomika

Elon Musk se snaží ukončit soudní spor kvůli kryptoměně dogecoin

Miliardář Elon Musk požádal amerického soudce, aby zamítl žalobu požadující odškodné 258 miliard USD (5,6 bilionu Kč), která ho obviňuje z provozování pyramidového systému na podporu kryptoměny dogecoin. Právníci Muska a jeho společnosti Tesla označili žalobu investorů do dogecoinu kvůli Muskovým „neškodným a často hloupým tweetům“ o dogecoinu za smyšlenou historku, uvedla agentura Reuters.
Magazín

Japonci bijí na poplach: Klimatické změny ohrožují produkci wasabi

Ničivé následky pro japonské farmy pěstující wasabi mají tajfuny, které v regionu v posledních letech zesilují, zřejmě v důsledku klimatických změn. Produkce populárního ochucovadla klesla na farmách až o 70 procent.
Ekonomika

Kuba kvůli nedostatku pohonných hmot zažívá boom elektrických vozidel

Elektrické motocykly, trojkolky i čtyřkolky jsou čím dál častěji vidět v ulicích kubánské metropole, kde ale stále převažují americká auta z 50. let minulého století a jezdí také mnohé vozy značky Lada z bývalého Sovětského svazu.
Ekonomika

Německá vláda vyhlásila kvůli zásobování plynem stav výstrahy

Německá vláda vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu stav výstrahy, což je druhý varovný stupeň.
Ekonomika

Plyn je v EU od pondělí dražší o 70 procent. Rusko hrozí odstávkou plynovodu

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur za megawatthodinu (MWh).
Ekonomika

Tesla v USA zvyšuje ceny všech svých aut, rostou ceny surovin

Americký výrobce elektromobilů Tesla zvyšuje ve Spojených státech ceny všech svých aut. Například Model Y Long-Range stojí 65 990 dolarů (1,57 milionu Kč), což je proti dosavadní ceně nárůst o 4,7 procenta.
Ekonomika

U ukrajinských hranic mají vyrůst dočasná sila, pomohou s vývozem obilí

U ukrajinských hranic vzniknou dočasná sila ve snaze pomoci vyvážet z této východoevropské země více obilí a řešit narůstající celosvětovou potravinovou krizi. Podle agentury Reuters to řekl americký prezident Joe Biden.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma