Američané začínají vybírat poplatek za "elektronické vízum"

7. 9. 2010 – 20:09 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Američané začínají vybírat poplatek za "elektronické vízum"
Čtrnáct dolarů budou platit obyvatelé 35 zemí, kteří cestují v systému ESTA a nepotřebují klasická papírová víza, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Američané budou od středy 8. září požadovat 14 dolarů (270 korun) za registraci v systému elektronických víz ESTA a za "vstup do USA". Tento poplatek bude uvalen také na Čechy, kterých do Spojených států ročně přilétá na 50 000.

Dosud cestovali uživatelé ESTA do Ameriky zdarma.

Od středy zaplatí turista přes internet čtyři dolary za zpracování žádosti o povolení vstupu. Pokud Američané žádost schválí a turista dostane souhlas k cestě do USA, odečtou z jeho kreditní karty dalších 10 dolarů.

V případě, že Američané žádost zamítnou, čtyřdolarový poplatek nevrátí.

 

Psali jsme: USA v září zpoplatní vstup do země pro všechny turisty

 

Čtrnáct dolarů budou platit obyvatelé 35 zemí, kteří cestují v systému ESTA a nepotřebují klasická papírová víza.

Poplatek předpokládá zákon na podporu turistiky (Travel Promotion Act) a zákon, který zavádí ESTA. Smyslem desetidolarové částky z poplatku je získat peníze na nový úřad - Korporaci pro podporu turistiky. Korporace má propagovat cesty do Spojených států, a tak zvýšit příliv zahraničních turistů.

Registrace platí dva roky pro opakované vstupy. Pokud se tedy některý z Čechů chystá v příštích dvou letech do Ameriky a chce se vyhnout dalším nákladům, musí o registraci pořádat do úterní půlnoci.

Stačí vyplnit dotazník pro elektronickou registraci na adrese https://esta.cbp.dhs.gov/. což zabere jen několik minut. Žadatel přitom nemusí vyplnit údaje, které se týkají čísla letu do USA a místa i doby pobytu. Jsou nepovinné a systém zaregistruje žádost i bez nich.

Čtrnáctidolarový poplatek budou v příštích dnech platit kreditní kartou Češi, kteří míří do Ameriky na turistické a služební cesty nepřesahující tři měsíce. Při delší cestě budou nadále muset žádat o tradiční (papírové) vízum do pasu a platit téměř 2500 korun.

Evropané proti chystanému poplatku už protestovali. Marně.

Loni v červnu zaslali český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář jako zástupce tehdy předsednické země Evropské unie, šéf delegace Evropské komise v USA Brit John Bruton a švédský ambasador Jonas Hafström, zástupce státu, který EU předsedal ve druhé polovině roku 2009, poslancům Sněmovny reprezentantů dopis. Upozorňovali v něm, že jsou návrhem zákona znepokojeni, protože poplatky připomínají "daň uvalenou na turisty" či "zakuklená víza".

Zástupci Evropské unie psali, že poplatky mohou podnítit debatu, zda elektronický systém ESTA není obdobou papírových víz.

"Jsem přesvědčená, že tyto nové požadavky nejsou v souladu se závazkem Spojených států ulehčit transatlantickou mobilitu... Bude to další břemeno pro občany evropských států cestujících do USA," reagovala letos v srpnu komisařka unie pro vnitřní záležitosti Cecilie Malmströmová na verdikt amerického Úřadu celní a hraniční ochrany, který zavedl poplatek.

Agentura Reuters napsala, že čtrnáctidolarovým poplatkem se bude zabývat Evropská komise. Komise to ale nepotvrdila.

"Zpoplatněný systém ESTA je v podstatě skrytou vízovou povinností. Pokud máme s nějakou zemí bezvízový styk, tak se přece nemusíme registrovat, čekat na souhlas a ještě za to platit,“ řekl pro agenturu Mediafax Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Registrace v ESTA platí pouze pro konkrétní pas – a to biometrický. Pokud cizinec získá nový cestovní doklad, musí o ni požádat znovu, byť její doba nevypršela. Během registrace pak znovu zaplatí poplatek.

-Pavel Jégl, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články