Americké úřady žalují 17 velkých bank kvůli hypotékám

4. 9. 2011 – 18:11 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Americké úřady žalují 17 velkých bank kvůli hypotékám
Americké úřady žalovaným bankám vyčítají to, že poskytovaly půjčky a hypotéky i tzv. subprime skupině obyvatel, přestože věděly, že v budoucnu kvůli nízkým příjmům splácení úvěrů nezvládnou, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Americké federální úřady v pátek zažalovaly 17 velkých bank a finančních institucí kvůli ztrátám z hypotečních dluhopisů v hodnotě 200 miliard dolarů (zhruba 3,4 bilionu Kč). Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Podle Federálního úřadu pro financování bydlení (FHFA), který dohlíží na hypotéky agentury Fannie Mae a Freddie Mac, finanční instituce zkreslovaly data o kvalitě hypoték převedených na cenné papíry.

FHFA obvinil například Bank of America a Countrywide a Merrill Lynch, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co, Royal Bank of Scotland Group, Deutsche Bank a další finanční ústavy ze zkreslování údajů.

Mluvčí Wells Fargo Marie Eshet a FHFA Corinne Russell věc odmítli komentovat. Podobné to bylo i s dalšími reakcemi. Téměř všechny banky, které byly americkými úřady žalovány, se k tomu totiž podle agentury Reuters také odmítly vyjádřit, případně nebyl k zastižení nikdo, kdo by na informaci mohl reagovat.

Už v červenci americké úřady podaly žalobu i na švýcarskou banku UBS, od níž požaduje 900 milionů dolarů (zhruba 15,3 miliardy Kč).

Americké úřady žalovaným bankám vyčítají to, že poskytovaly půjčky a hypotéky i tzv. subprime skupině obyvatel, přestože věděly, že v budoucnu kvůli nízkým příjmům splácení úvěrů nezvládnou. Přesto tyto hypotéky slučovaly do balíčků a prodávaly je na trhu jako bezpečné.

Ty následně kupovaly i hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které vlastní a garantují zhruba polovinu hypotečních úvěrů. Splasknutím bubliny a propadem hodnoty hypoték přišly následně o zhruba 30 miliard dolarů (511,6 miliard Kč). Stát do nich poté musel napumpovat dalších více než 140 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč), aby je dokázal udržet "při životě".

"Ty samy na politickou objednávku nakupovaly a vydávaly cenné papíry, které byly založené na rizikových hypotékách v hodnotě bilionů dolarů," řekla pro agenturu Reuters mluvčí Deutsche Bank Mayura Hooperová.

Podle mluvčího Bank of America se Fannie Mae a Freddie Mac v současnosti snaží přenést svou odpovědnost na banky, když předešlé pokusy svalit ji na jiné vlivy neuspěly. Na Bank of America podala FHFA tři žaloby pro celkovou ztrátu 57 miliard dolarů (972 miliard Kč). Mluvčí Ally Financial (dříve GMAC) žaloby nazval neopodstatněnými. Finanční experti podle agentury Reuters očekávají, že celá akce FHFA se nakonec uzavře mimosoudní dohodou.

Žaloba podle agentury Reuters ukazuje na to, jak různé zájmové skupiny jako banky, investoři i vládní úřady bojují navzájem o to, kdo má nést břemeno ztrát z hypoteční krize.

Rizikové hypotéky (subprime) se staly hlavním důvodem zhroucení hypotečního trhu ve Spojených státech amerických. To následně vedlo k rozpoutání světové finanční krize.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články