Analytik: Zvyšování daní má být až posledním řešením

28. 2. 2012 – 21:25 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Analytik: Zvyšování daní má být až posledním řešením
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje mimo jiné zmrazení důchodů v letech 2013 až 2015 a navýšení DPH, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zvyšování DPH a daní obecně by měla být až poslední možnost, jak by měl stát dorovnávat své příjmy a vylepšovat hospodaření. Uvedl to analytik ČSOB Petr Dufek v reakci na pondělní návrh ekonomických ministrů na snížení schodku státního rozpočtu.

„Snaha jít dál cestou snižování schodku státního rozpočtu a tedy i permanentního žití na dluh, které ČR dlouhodobě provozuje, je žádoucí. Tato cesta by však v první řadě měla směřovat k efektivnějšímu utrácení peněz daňových poplatníků,“ řekl Dufek s tím, že zmrazení důchodů při navrhovaném zvýšení DPH by bylo poměrně tvrdým krokem vůči penzistům. Co vše chystá vláda se dočtete v článku Od příštího roku vše zase zdraží, poroste také  opět DPH.

Primárním způsobem boje proti zadluženosti by tak podle něj mělo být omezování státních výdajů. „Především bychom se měli zaměřit na snižování objemu státní administrativy cestou rušení, případně slučování úřadů a státních institucí. Dále snižováním stavů úředníků, jejichž počty v některých státních institucích berou dech,“ doplnil Dufek.

Pokud jde o posílení příjmové strany rozpočtu, vidí Dufek v tomto okamžiku několik různých způsobů. Mezi ty patří například zvýšení takzvané uhlíkové daně, zavedení daně z vína, zvýšení spotřebních daní u cigaret a alkoholu, odstranění daňové degrese u poplatníků s vysokými příjmy nebo zavedení limitů pro daňově uznatelné náklady při pořizování osobních automobilů pro podnikání.

„Pokud má jít státní exekutiva cestou vyšších daní, měla by v první řadě co nejvíce posílit transparentnost svého hospodaření, aby bylo naprosto zřejmé, za co budou peníze vybrané od daňových poplatníků utráceny. V tomto směru hodnotím jako velmi pozitivní přístup ministerstva financí, které odkrylo svůj rozpočet až do téměř nejmenších položek. Každý státní úřad by v tomto směru měl postupovat podobně,“ dodal Dufek.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje mimo jiné zmrazení důchodů v letech 2013 až 2015 a navýšení DPH. „V rámci realizace státního plánu na udržení deficitu je nutné na DPH vybrat dalších 18 až 20 miliard korun navíc,“ prohlásil po pondělní poradě ekonomických ministrů premiér Petr Nečas (ODS).

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články