Autodopravci budou dostávat množstevní slevy na mýtném

1. 10. 2012 – 20:16 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Autodopravci budou dostávat množstevní slevy na mýtném
Ministerstvo dopravy propočítalo, že kvůli slevovému systému získá stát na mýtném ročně o 350 milionů korun méně než bez něj. , Foto:ŘSD | zdroj: NašePeníze.cz

Dopravcům na zpoplatněných úsecích českých komunikací se zřejmě finančně uleví. Vláda podle informací schválila nařízení, které jim umožní - v závislosti na jejich odvodech na mýtném - čerpat až 13procentní slevy z původní sazby.

ozidlo, které na elektronickém mýtném odvede aspoň 100 tisíc korun ročně, bude mít od příštího roku nárok na pětiprocentní slevu. Když překoná hranici 150 tisíc, zvýší se mu sleva na osm procent. Čtvrtmilionový odvod na mýtném bude podmínkou pro 11procentní slevu a na maximum 13 procent dosáhne dopravce v případě odvedení částky 400 tisíc za jedno vozidlo.

Rozdíl mezi základní sazbou a odvodem po slevě mají podle návrhu dostat dopravci zpět souhrnně jednou ročně zpětně. Podmínkou je, že si o úlevu požádají a podají provozovateli mýtného systému údaje o své firmě a o samotném vozidle. Následně připojí údaje o bankovním účtu, kam přeplatek za mýtné chtějí poslat. Na převod peněz můžou dopravci čekat až čtyři měsíce.

Návrh počítá s náběhem slevového systému už na konci letošního roku. V tomto případě ale má sazebník slev odlišnou podobu. Poskytovaná sleva se tu pohybuje od 10 do 13 procent a minimální odvedená částka od 40 do 100 tisíc korun.

Vládní nařízení je výsledkem jednání mezi ministerstvem dopravy a sdružením ČESMAD BOHEMIA. Jeho cílem je zmírnit dopad zvýšení sazeb mýtného na sektor silniční dopravy. Na základě dohody se od září 2011 sice snížily sazby mýtného pro autobusy, naopak u nákladních vozidel rostly sazby mýtného pro roky 2011 a 2012 vždy o čtvrtinu.

Stát přijde o stovky milionů korun

Ministerstvo dopravy propočítalo, že kvůli slevovému systému získá stát na mýtném ročně o 350 milionů korun méně než bez něj. Odmítlo přitom návrh rezortu průmyslu a obchodu, které chtělo 13procentní slevu pro všechny už od úrovně 40 tisíc korun za vozidlo. Doprava argumentovala, že v takovém případě by stát na mýtném vybral o 950 milionů korun méně a novinka by byla méně motivační.

Podmínkou pro nové nařízení byla změna zákona o pozemních komunikacích. Nařízení začne účinkovat dnem svého vyhlášení.

Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články