Autolékárničky čeká zase změna, nikdo netuší kdo současné změny prosadil

5. 3. 2011 – 11:51 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Autolékárničky čeká zase změna, nikdo netuší kdo současné změny prosadil
Netuší, kdo do vyhlášky o autolékárničkách masku vlastně prosadil, Foto: Hartmann | zdroj: NašePeníze.cz

Obsah autolékárniček by se již brzy mohl opět změnit, a to přesto, že jejich nové složení platí teprve od ledna. Informovaly o tom sobotní Lidové noviny s tím, že o složení autolékárniček budou v úterý debatovat odborníci z ministerstev dopravy a zdravotnictví a České resuscitační rady.

Největší kritiku podle Lidových novin vyvolávají resuscitační masky. "Resuscitační maska je pomůcka naprosto nepoužitelná pro laickou veřejnost, je určená pro zkušené odborníky," tvrdí pro Lidové noviny šéf výboru České resuscitační rady Anatolij Truhlář.

 

TIP: Autolékárnička 2011: Jaký je nový obsah autolékarničky?

 

Stejný názor mají i středočeští záchranáři. "Testovali jsme tři masky a nepodařilo se to ani zkušeným záchranářům. Je to částečně kvalitou masky, ale i tu lepší budou mít laici potíže správně složit," vysvětluje jejich mluvčí Tereza Janečková. Kritici se shodují ještě na jedné věci. Netuší, kdo do vyhlášky o autolékárničkách masku vlastně prosadil.

Na úterní schůzce se bude probírat také to, jestli je správně napsán leták o první pomoci, který také musí být součásti lékárničky. Spor panuje o to, jestli je vůbec nutné při oživování doporučovat dýchání z úst do úst právě přes masku. Podle posledních doporučení při resuscitaci dávají odborníci přednost masáži srdce.

"Nechceme jít hlavou proti zdi a jsme připraveni vést o tomto diskuzi. Ale jen na základě odborných debat a názor odborníků zdaleka není jednotný. Teprve až bude shoda, lze uvažovat o změně vybavení lékárničky nebo posunech v poskytování první pomoci," řekl k jednání mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

 

Autolékárničky jsou dva roky po sobě dobrý byznys

 

V České republice bylo podle Centrálního registru vozidel k 31.12. 2010 registrováno 6 275 000 vozidel. Bez motocyklů, je to přes pět a čtvrt milionu vozidel. Průměrná cena jedné lékarničky se pohybuje kolem 250 korun (prodejní cena dle průzkumu redakce je 170-400Kč, přičemž převažuje cena kolem 200-290korun).

Celkem se tak při poviné vyměně autolékárniček jedná o byznys za téměř jednu a půl miliardy korun.

-Zuzana Fojčíková | MED | NašePeníze.cz

Kam dál?

- Test letních pneumatik 2011: Na co si dát pozor a které jsou jen na "ozdobu"?

- Povinná výbava auta je od 15.9.2009 změněna, co musíte mít v autě?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články