Až deset milionů platebních karet je ohroženo

2. 4. 2012 – 11:22 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Až deset milionů platebních karet je ohroženo
Zákazníci podle prohlášení společnosti Visa nejsou odpovědní za škody, které by podvodník díky ukradeným osobním údajům případně způsobil., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Společnosti MasterCard Inc, Visa Inc a Discover Financial Services mohly přijít o údaje milionů uživatelů platebních karet.

Společnosti, které jsou první, druhou a čtvrtou největší na světě mezi firmami, které se zabývají platebními a kreditními kartami, uvedly, že únik informací pramenil z "třetí strany", nikoli ale z jejich vlastních interních systémů.

Společnosti tak varovaly před případným únikem osobních informací o majitelích platebních karet. Neupřesnily ale počet držitelů karet, kterých se tento problém týká, jen oznámily bankám, aby zabránily možnému zneužití údajů o platebních kartách.

Banky podle firem mají bedlivě sledovat účty svých klientů kvůli nezvyklým aktivitám. Nové platební karty ale společnosti chtějí vydávat jen tehdy, že to bude opodstatněné.

"Společnost MasterCard respektuje, že existuje nějaká možnost, že držitelé karet mohou být obtěžováni a budeme pokračovat v monitorování této události a podnikneme kroky k zajištění informací o účtech," uvedla společnost v prohlášení.

"Pokud majitelé karet budou jakkoli znepokojeni kvůli svým účtům, měli by se obrátit na tu finanční instituci, která jim kartu vydala," dodala společnost.

Zákazníci podle prohlášení společnosti Visa nejsou odpovědní za škody, které by podvodník díky ukradeným osobním údajům případně způsobil.

Údaje měli pachatelé získat mezi 21. lednem a 25. únorem. O úniku dat jako první informoval bezpečnostní analytik Brian Krebs na svém blogu, kde uvedl, že se únik může týkat až deseti milionů platebních karet.

Krebs na svém blogu cituje anonymní zdroje z dvou různých významných finančních institucí, které říkají, že stopy vedou do parkovacích garáží v okolí městské části New York.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články