Balíčky nejen z 'Ali' asi zdraží, poslanci podpořili změnu zákona o DPH

10. 3. 2021 – 6:43 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Balíčky nejen z 'Ali' asi zdraží, poslanci podpořili změnu zákona o DPH
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Drobné zboží z čínských a jiných mimounijních eshopů zřejmě v budoucnu zdraží. Způsobit to může vládní novela zákona o dani z přidané hodnoty, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Novela ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur (zhruba 570 korun). 

Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí.

Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl Jan Hrnčíř (SPD). Návrh zdůvodnil tím, že změna zdraží zásilky, jako jsou třeba kryty na mobilní telefony, které si kupují hlavně mladí lidé. Sněmovna místo toho zkrátila lhůtu pro projednání v rozpočtovém výboru z obvyklých 60 dní na polovinu.

Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Podle nich má kromě jiného od letošního roku skončit osvobození od DPH u zmíněných zásilek. Účinnost zákona proto ministerstvo navrhlo na 1. leden letošního roku. Vláda předložila novelu poslancům loni v květnu, ale k jejímu projednání se dostala až dnes.

Mají konkurenční výhodu

"Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu, a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu," uvedla již loni ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Novela zákona zavádí místo dosavadního pojmu zasílání zboží nový termín prodej zboží na dálku. Prodejem dovezeného zboží na dálku se pak bude rozumět situace, kdy někdo prodává zboží na dálku s tím, že ho odešle nebo přepraví na území EU ze třetí země.

Do EU ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů.

Novela dále rozšiřuje působnost zvláštního režimu jednoho správního místa pro výběr DPH, a to i na prodej zboží na dálku a na poskytování všech přeshraničních služeb konečným příjemcům v rámci EU. Díky němu plátcům odpadá administrativa spojená s nutností se registrovat k DPH a plnit povinnosti v každém členském státě, v němž obchodník prodává zboží nebo poskytuje služby.

Takovým obchodníkům bude nově stačit registrovat se a on-line portálu a jeho prostřednictvím podávat daňová přiznání a platit DPH za plnění v jiných členských státech EU. Podnik uskutečňující přeshraniční internetový prodej zboží nebo digitálních služeb do 10 tisíc eur ročně přitom bude moci uplatňovat pravidla pro DPH používaná ve své domovské zemi.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články