Na eBayi prodává 7000 českých prodejců, loni přibyla čtvrtina

3. 2. 2021 – 7:54 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na eBayi prodává 7000 českých prodejců, loni přibyla čtvrtina
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Čeští prodejci ztratili díky pandemii koronaviru strach ze vstupu na internetové tržiště eBay, v loňském roce jich přibylo 26 procent. Na eBayi jich tak své zboží nabízí zhruba sedm tisíc, svým zákazníkům po celém světě prodali více než milion výrobků. 

Pandemie koronaviru loni změnila preference nakupujících, v Česku například výrazně vzrostl zájem o automobilové díly nebo větráky a klimatizace, uvedla firma.

"Čeští prodejci mají vysoký potenciál prodeje do zahraničí, a to hlavně v kategoriích jako automobilové součástky, elektronika a výrobky pro dům a zahradu," uvedl ředitel eBay pro globální rozvojové trhy Ilya Kretov. Prodejci z Česka uskuteční přes eBay jeden obchod v průměru každých 31 vteřin. Nejdražší věcí prodanou z ČR byly náramkové hodinky za 49 990 dolarů (zhruba 1,07 milionu korun).

Čeští zákazníci nakoupili loni více než 2,7 milionu výrobků. Nejpopulárnějšími kategoriemi byly elektronika, sběratelské kousky, móda, dům a zahrada, vybavení pro průmysl a byznys, součástky a doplňky. O téměř 160 procent vzrostl zájem Čechů o nákup automobilových součástek, větráků a klimatizací nakoupili Češi o zhruba 80 procent více a o poloviny vyšší zájem byl i o polštáře.

Lokální podpora

"S více časem stráveným doma přišly také nové koníčky - sběratelství se stalo tím největším. Na platformě eBay se zvýšila poptávka po basketbalových kartičkách (159 procent), sběratelských modelech (105 procent), modelech vláčků (77 procent), sportovních autogramech (44 procent) a uměleckých známkách (44 procent)," uvedla firma.

Společnost eBay chce nyní posílit svoji pozici v Česku rozšířením podpory pro lokální prodejce s pomocí speciálního programu. Ve čtvrtek 11. února proto uspořádá takzvaný webinář pro zájemce, kteří chtějí přes eBay prodávat.

Největším českým online tržištěm je portál Aukro. Svou činnost zahájil v roce 2003, v roce 2018 pokořil hranici čtyř milionů registrovaných uživatelů. Loni v březnu zaznamenalo Aukro nárůst prodeje roušek, respirátorů, dezinfekčních gelů a dalšího zdravotnického materiálu o 74 tisíc procent na zhruba 34 tisíc prodaných kusů. V březnu 2019 se totiž prodalo jen 46 kusů této kategorie produktů.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články