Bankéři: Příští rok poroste česká ekonomika o dvě procenta

10. 4. 2013 – 17:06 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bankéři: Příští rok poroste česká ekonomika o dvě procenta
Pro letošní rok očekávají bankéři pokles o 0,5 procenta. Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Česká bankovní asociace (ČBA) odhaduje, že se tuzemské hospodářství dostane do černých čísel již v průběhu druhé poloviny letošního roku. Pro příští rok bankéři odhadují růst na úrovni dvou procent, zatímco inflace klesne na 1,9 procenta, informovala ve středu ČBA.

"I přes problémy české ekonomiky v roce 2012 a neočekávaný pokles HDP v Německu očekáváme v druhé polovině roku oživení. Výsledkem by měl být nejen mírný pokles ekonomiky o 0,2 procenta za celý rok, ale především dobrý základ pro vývoj v roce 2014," uvedl Petr Dufek, člen Vědeckého grémia ČBA a ředitel makroekonomického výzkumu ČSOB.

Z analýzy České bankovní asociace dále vyplynulo, že zatímco nezaměstnanost bude nadále klesat v důsledku sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství, tak domácí spotřeba ještě nějaký čas zůstane v záporných hodnotách. Pro letošní rok očekávají bankéři pokles o 0,5 procenta.

Česká národní banka přitom počítá s poklesem tuzemského hospodářství v letošním roce o 0,3 procenta. Odhady pro příští rok mají přitom členové ČBA a centrální banky téměř shodné. ČNB počítá s růstem o 2,1 procenta, a to zejména vlivem silnější zahraniční poptávky a volnější rozpočtové politiky vlády.

Ještě o něco optimističtější výhled pro letošek (+0,1 procenta HDP) má ministerstvo financí. Naopak pro rok 2014 ale počítá s výkonem ekonomiky o něco nižším (+1,4 procenta).

ČBA vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti a podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články