Banky budou propouštět, chystají čistku mezi zaměstnanci

19. 9. 2018 – 18:29 | Banky | Martin Slapnička | Diskuze:

Banky budou propouštět, chystají čistku mezi zaměstnanci
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Trojice největších tuzemských bank – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka – chystají velké změny v řízení. Hodlají zjednodušit řízení, zrušit nerentabilní pobočky, připravit se na digitalizaci a zaměřit se na udržení ziskovosti.

Propouštět ve velkém hodlá ČSOB. „Banka se přizpůsobuje novým trendům zejména v oblasti digitalizace, a jejich zavádění vyžaduje i změny práce na konkrétních pozicích. V plánu je zrušení čtyř stovek pracovních míst v celé skupině ČSOB,“ říká mluvčí banky Patrik Madle s tím, že ale vznikne 135 nových pozic.

Ani Komerční banka by neměla zůstat pozadu. Pololetní zpráva ukazuje, že si banka vytvořila na odstupné rezervu ve výši 223 milionů korun a na náklady související s rušením poboček dalších 71 milionů korun. Při průměrných loňských nákladech na zaměstnance 862 tisíc korun a odstupném ve výši tří měsíčních platů, by mohla banka vyprovodit až tisícovku svých zaměstnanců.

Psali jsme:

Bankám utíkají zaměstnanci za vyšší mzdou a menším tlakem

Důvodem je zřejmě tlak zahraničních vlastníků na udržení ziskovosti. To vyplývá i z projevu šéfa Komerční banky Jana Juchelky ve firemním časopisu: „Pokud bude KB pokračovat tak jako dosud, její zisky začnou klesat. Proto je třeba se změnit.“

Česká spořitelna podle informací deníku E15 nevylučuje rušení některých manažerských pozic. Kromě velkých bank ruší pobočky a propouští zaměstnance i Moneta Money Bank, která vloni zavřela pět poboček a letos zruší dalších 25. Do konce září má navíc údajně odejít zhruba stovka zaměstnanců.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články