Články autora: Martin Slapnička

Spotřebitelé

Popel v krmivu pro zvířata: Platíme prázdnou náplň?

Možná i vy jste se lekli, proč se dává popel / popeloviny do granulí, či konzerv? Je to výplň krmiva?
Spotřebitelé

Barfování, neboli Barf může peněžence ulevit, i dát zabrat

Mnoho chovatelů psů i koček upřednostňuje syrovou stravu, neboli barf. Barfování vychází z myšlenky přirozené stravy jako kdyby žilo zvíře v volně v přírodě. Krmení BARFem, lidově "Barfování", je tedy považováno za nejpřirozenější způsob krmení psů i koček.
Banky

dTest: Co dělat, když se mýlí vaše banka

Nad procesem zpracování bankovních transakcí většinou příliš neuvažujeme – až do doby, než musíme řešit nějaký problém. Ať už zadaný požadavek zpracovává člověk, nebo výpočetní technika, vždy může dojít k chybě. Jaké omyly a přehmaty mohou na straně banky eventuálně nastat? A co dělat, když vám na účtu nečekaně přistanou peníze, které vám nepatří? Můžete si je ponechat?
Práce

Nárok na dovolenou se bude nově počítat jinak. Praktické příklady

Vláda na svém jednání v posledních dnech posvětila změnu výpočtu dovolené. Nový systém už nepracuje s dovolenou na dny, ale na hodiny. Ministerstvo práce a sociálních věcí o novince mluví jako o spravedlivějším výpočtu dovolené. Platit má od ledna 2021. Podívejte se na praktické příklady výpočtu nároku na dovolenou.
Penze

Nizozemský penzijní systém je nejlepší na světě, přesto je ohrožen

Nízké úrokové sazby se podepisují na hospodaření penzijních fondů. Nižší důchody možná budou mít lidé i v Nizozemsku. Nizozemský penzijní systém přitom vyšel z mezinárodního srovnání penzijních systémů firmy Mercer jako světově nejlepší. Obdobným potížím čelí i další země.
Věda a technika

V lednu 2020 končí podpora systému Windows 7. Co to znamená?

Společnost Microsoft spustila Windows 7 v říjnu 2009. V prodeji byl do roku 2012. Microsoft se zároveň zavázal k podpoře a aktualizacím operačního systému po dobu deseti let od uvedení na trh. Softwarový gigant nyní varuje před riziky pro bezpečnost počítačů bez technické podpory a periodických aktualizací a doporučuje přechod na novější systém.
Podnikání

Změny v daních: Podnikatelé si na peníze od státu si počkají déle

Návrh vládní novely o prodloužení lhůty pro vyplacení nadměrného odpočtu na dani z přidané hodnoty měl být projednáván již v polovině října, řada na něj ale přišla až ve středu 6. listopadu, kdy prošel prvním čtením. Lhůta, ve které má stát vrátit odpočty na dani, se tak z 30 dnů má změnit na 45.
nasepenize

Švýcaři čechům nabídnou nové aktivně řízené pravidelné investice

Divize Fincentrum a Swiss Life bude rozvíjet investiční poradenství. V rámci této změny nabídli nejprve jednorázové, ale následně i pravidelné investice prostřednictvím strategií ETF Constellation, využívajících investiční signály BlackRock. Co změna přinese pro klienty i pro jejich poradce? Odpovídá Karel Šulc, místopředseda představenstva společnosti Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma