Banky budou rušit účty firmám, které nedoloží své vlastníky

12. 4. 2010 – 7:50 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Banky budou rušit účty firmám, které nedoloží své vlastníky
Banky začínají rušit účty firmám bez známých vlastníků, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Boj proti praní špinavých peněz se začal projevovat ve větší přísnosti bank vůči firemním klientům. Banky žádají po firmách, jimž vedou konta, aby zcela odtajnily své vlastníky.

Informace přineslo pondělní vydání Hospodářských novin.

Banky odmítají zavést účet firmám, které své vlastníky neodtajní. V budoucnu také začnou rušit už zavedené účty, pokud požadované údaje nedodají. Větší přísnost je důsledkem rostoucího tlaku Evropské unie, která se snaží zamezit praní špinavých peněz. V Česku platí zákon, který bankám ukládá povinnost evidovat skutečné vlastníky firem, jež u nich mají konta, už dva roky. Teprve v poslední době však důsledky tohoto zákona začínají ve větší míře doléhat na podnikatele.

"Když jsem žádal u ČSOB o zřízení účtu, banka mi odmítla konto otevřít, pokud neuvedu jména, trvalý pobyt a datum narození nebo rodná čísla všech vlastníků, kteří tam mají víc než čtvrtinový podíl," popsal svou ani ne měsíc starou zkušenost pro HN pražský podnikatel. Je jednatelem firmy s akciemi na majitele, jejíž akcionáři chtějí zůstat utajeni.

 

<%Anketa113%>

 

ČSOB žádá o informace nejen firmy. Od nadací například chce, aby informovaly o osobách, jež získávají více než 25 procent z jejich peněz. "Informace o vlastnících dnes vyžadujeme standardně při zakládání nových kont. Začínáme ale získávat i údaje od firem, které již našimi klienty jsou," řekl Ivo Měšťánek, mluvčí ČSOB.

(Mediafax)

Kam dál?

- Anonymní akcie se asi brzo zruší, rozpočtový výbor sněmovně doporučil zákon schválit

- Jsou družstevní záložny výhodnější než banky?

- Neznáte všeobecné podmínky bank? Můžete na to doplatit

- Firmy se stěhují do daňových rájů, proč?

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články