Bárta chce zdanit mýtné, to by znamenalo zvýšení o dalších 20 procent

5. 1. 2011 – 10:29 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bárta chce zdanit mýtné, to by znamenalo zvýšení o dalších 20 procent
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ministerstvo dopravy chce uvalit na mýtné platby daň z přidané hodnoty, což by znamenalo automatické zvýšení sazby za použití dálnic o 20 procent. Ve svém středečním vydání o tom píše deník E15.

Daň by stát sice následně dopravcům jako daňovým plátcům vrátil, dočasně však daň podnikatele připraví o významnou část hotovosti. Z novinky by těžil Státní fond dopravní infrastruktury, kde platby za dálnice končí. „Byly by to peníze navíc, které by skončily u nás,“ řekl deníku E15 ředitel fondu Gustav Slamečka. Fond, který není plátcem daně, by si podle představ svého vedení mýtné včetně DPH ponechal a peníze by dopravcům vracelo ministerstvo financí.

 

TIP:  Mýtné od ledna zdraží o čtvrtinu, poroste i příští rok

 

Zdanění mýtného od roku 2012 má fondu přinést zhruba dvě miliardy korun a rozpočtový výhled s těmito penězi už počítá. Podle zástupců fondu má DPH z mýtného zajistit příliv peněz na dopravní stavby, aniž by bylo nutné spoléhat na další dotace z ministerstva financí.

Fond nyní k zavedení DPH na mýto zpracovává analýzu. Mýtné je totiž poplatkem, ale nově by muselo jít o úhradu za služby. Proto by se zřejmě musely změnit zákony o DPH i o dopravním fondu. „Návrh konkrétní podoby příslušné legislativní změny nyní zpracovává ministerstvo dopravy ve spolupráci s ministerstvem financí,“ řekl mluvčí Slamečkova úřadu Tomáš Dombrovský.

Ministerstvo financí však podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba o návrhu nic neví. Jakob navíc argumentuje rozpočtovým určením daní a tvrdí, že nová DPH by ve fondu skončit nemohla. Podle Dombrovského se budou oba úřady problémem zabývat.

Podnikatelé v dopravě se chystané novinky obávají.

„Bude to mít zásadní vliv na cash flow. Zejména dopravci, kteří platí mýto předem, budou stát de facto financovat,“ řekl tajemník Česmadu Bohemia Martin Špryňar. Podle něj se už nyní řada dopravců potýká s nedostatkem hotovosti a prodlužující se splatností faktur. „Naftu či mýtné platíme ihned, zákazníci nám ale platí se zpožděním, často delším než tři měsíce,“ doplnil Špryňar.

-Filip Sušanka,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články