Baťova rodina žádá po Slovensku miliardy eur! Za znárodněná města, zámek i letiště

19. 5. 2013 – 10:49 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Baťova rodina žádá po Slovensku miliardy eur! Za znárodněná města, zámek i letiště
Baťova rodina nemá zájem o restituci a navrácení majetků. Bude žádat jen peníze. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Potomci po největším boháči předválečného Československa Janu Antonínu Baťovi budou žádat od Slovenska miliardové odškodné za majetek zabavený na základě Benešových dekretů. V některých případech jde o celá města jako Partizánské, Svit, ale i Bojnický zámek, píše v pátek deník Pravda.

Dědici se chtějí domáhat peněz poté, co Slovensko zrušilo trest propadnutí majetku, který Baťovi uložil československý soud v roce 1947 za údajnou kolaboraci s fašismem. První procesy o odškodné již běží v Česku, které očistilo podnikatelovo jméno v roce 2007, připomíná Pravda.

Podle zástupce dědiců Tomáše Peciny se již začal sepisovat Baťův majetek. "Na Slovensku nevlastnil žádný osobní majetek, bylo zde však velké množství podniků, které patřily pod Baťův koncern. Baťa tu vybudoval čtyři průmyslová centra, Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil například i známý Bojnický zámek a také Popradské letiště, přestože u něho máme ještě otazník," řekl zástupce rodiny.

Podle Peciny Baťova rodina nemá zájem o restituci a navrácení majetků. Bude žádat jen peníze. Ty prý chce investovat zpět na Slovensku. Celková částka ještě není vyčíslená, ale jde o miliardy eur. Jen v případě Bojnického zámku se mluví o 300 milionech eur.

Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články