Bez praktického lékaře budete muset platit víc

20. 5. 2013 – 8:44 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bez praktického lékaře budete muset platit víc
Pokud pacienti jdou přímo ke specialistovi, může se stát, že nebude poskytnuta úhrada ze zdravotního pojištění, která je možná pouze na základě indikace praktického lékaře, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přestěhujete se do jiného města a nemáte praktického lékaře? Nevadí, zákon neporušíte. Ale pozor, pokud s banální chorobou, jako je viróza či nachlazení přijdete ke specialistovi, návštěvu i vyšetření vám naúčtují.

"Pokud pacienti jdou přímo ke specialistovi, může se stát, že nebude poskytnuta úhrada ze zdravotního pojištění, která je možná pouze na základě indikace praktického lékaře," uvedla Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví.

Nemocní by měli dodržovat jednoduchý postup. Po přestěhování by se měli zaregistrovat u nového praktika, protože ten je lékařem "prvního kontaktu" v případě zdravotních problémů. Pokud si to stav pacienta vyžádá, vyšle ho s doporučením na vyšetření ke specialistovi. Praktik má koordinovat léčbu pacienta a v případě potřeby ho předat do péče specialistům.

 

Mezi léčbou u praktika a specialisty je velký finanční rozdíl. "Ten samozřejmě existuje právě vzhledem ke specializaci, časové náročnosti jejich práce a používání odlišné zdravotnické techniky," tvrdí Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví.

 

Problém: Hlavní město Praha

 

Velkým množstvím financí se z tohoto hlediska plýtvá zejména v české metropoli, kam se lidé stěhují za prací, nebo kvůli studiu, ale svého praktika má stále v místě trvalého bydliště.

V optimálním případě by bylo nejvhodnější, aby si pacient zvolil registrujícího lékaře v tom místě, kde se nejčastěji vyskytuje, aby jeho registrující všeobecný praktický lékař v případě potřeby zhoršení zdravotního stavu pacienta mohl vykonat návštěvní službu. Návštěvní služba, kdy lékař dojede za svým pacientem, je součástí základní péče.

Pozor! Lékař vás může odmítnout!

Ministerstvo zdravotnictví také varuje před tím, že existují situace, kdy lékař může odmítnout léčbu. "Pokud by vzdálenost místa pobytu pacienta, ať už jde o pobyt trvalý, nebo přechodný, neumožňovala praktickému nebo dětskému lékaři výkon návštěvní služby, nemusí lékař takového pacienta přijmout," uvedla na závěr Šalamunová.

 

Praktické lékaře nemusíte mít

 

"Ano člověk může být bez praktického lékaře. Žádný právní předpis nestanoví povinnost registrovat se u poskytovatele v oboru všeobecného praktického lékařství," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová s tím, že rezort nedisponuje informaci o počtu lidí, kteří nemají svého praktika.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články