Běžný účet zdarma není vždy zdarma

15. 10. 2014 – 0:34 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Běžný účet zdarma není vždy zdarma
Bezpoplatkovost je u některých bank jen reklamní trik, ale ve skutečnosti lze bezplatnost dosáhnout jen velmi náročným, nebo nákladným způsobem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Evropská komise oznámila plán jak umožnit každému občanu EU užívat běžný účet se základními službami bez poplatků. Tento trend už několik měsíců sledují i tuzemské banky. Které banky nabízejí účty bez poplatků? S jakými podmínkami? A o jaké produkty se konkrétně jedná? Portál Bankovnípoplatky.com pro vás proved mezi bankami průzkum.

V minulých dílech jsme vám přinesly konkrétní výčet účtů bez poplatků. Z analyzovaných podkladů jsme však zjistili, že ne každý účet zdarma je skutečně zdarma a bez poplatků. Záleží pak na rozsahu podmínek a jejich náročnosti, zda lze účet skutečně ještě považovat za účet bez poplatků či nikoliv.

Podmínky se totiž dají stanovit různými způsoby. Jsou tak náročné a těžko splnitelné podmínky, že nelze považovat daný účet jako účet zdarma a bez poplatků. Bezpoplatkovost je jen reklamní trik, ale ve skutečnosti lze bezplatnost dosáhnout jen velmi náročným, nebo nákladným způsobem. Jiné podmínky mohou být naopak formální a lez je splnit velice snadno. Ideálním případem je pak účet absolutně bez poplatků a bez jakýchkoliv souvisejících podmínek.

Rozdělili jsme tedy banky do tří skupin. U první skupiny jsou bankovní účty bezpoplatkové bez dalších dodatečných podmínek. U druhé skupiny jsou podmínky buď formální, nebo snadno splnitelné. Třetí skupinu pak tvoří účty, kde dle našeho názoru a posouzení je už náročnější podmínky splnit, nebo neustálé myšlení na nutnost splnění podmínek již klienta neúměrně zatěžuje.

Účty plně bez podmínek:

Air Bank - účet Malý tarif - při splnění podmínek pětinásobné platby kartou u obchodníka lze dosáhnout bonus úročení 1,1 procenta

mBank - mKonto - bez podmínek

LBBW - IQ Konto ZDARMA - bez podmínek 

Fio banka - Fio osobní účet - Podmínkou je udržovat na účtu zůstatek minimálně sto korun.

Účty s minimálními podmínkami:

Equa Bank - běžný účet - V měsíci založení a po následující 3 měsíce je vedení běžného účtu zdarma. Po tomto období je vedení běžného účtu zdarma pouze při aktivním  využívání. Aktivní využívání znamená, že v daném měsíci: dosahuje součet příchozích transakcí na Váš běžný účet v CZK alespoň 10 000 Kč (do součtu nezahrnujeme převody mezi Vašimi účty, převody z ukončených termínovaných vkladů a připsané úroky) nebo celkový zůstatek na Vašich účtech v Equa bank neklesne pod 100 000 Kč nebo v případě, že v Equa bank splácíte hypoteční nebo spotřebitelský úvěr, nebo v daném měsíci jsou alespoň tři zaúčtované platby provedené bezkontaktní platební kartou Debit MasterCard vydanou Equa bank (za platbu kartou se nepovažuje výběr z bankomatu). Jinak cena 99 korun.

GE Money Bank - Free & Flexi - Běžný účet Genius Free & Flexi je pro klienty zdarma, pokud splní podmínku minimálního kreditního příjmu 7000 Kč měsíčně. V praxi tedy stačí, aby si zákazníci na účet nechali pravidelně zasílat výplatu. V případě, že minimální měsíční kreditní příjem nesplní, je účet zpoplatněn částkou 149 Kč měsíčně.

Zuno - Účet Plus - Stačí pouze zaplatit kartou alespoň 3 000 Kč měsíčně

Česká spořitelna - iÚčet - iÚčet mají klienti zdarma, pokud zaplatí kartou alespoň 7 000 Kč měsíčně (do tohoto limitu jsou započítány i odchozí splátky z iÚčtu na účet kreditní karty ČS) a vklady a výběry hotovosti a platební příkazy obstarávají přes bankomat nebo internet, nikoliv v pobočce.

UniCredit Bank - Ukonto - Účet je zdarma. Pouze jedinou podmínkou je, posílat si na účet měsíčně alespoň 12 000 Kč, mladí lidé do 26 let mají účet zdarma zcela bez podmínek.

Účty s náročnějšími podmínkami najdete na bankovnipoplatky.com

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články