Bezpečnostní agentury v obchodních domech mnohdy porušují zákon

20. 8. 2009 – 1:10 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bezpečnostní agentury v obchodních domech mnohdy porušují zákon
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé si stěžují na chování bezpečnostních agentur v obchodech. Obracejí se na Sdružení obrany spotřebitelů kvůli jejich arogantnímu přístupu a vynucování si nahlédnutí do obsahu tašek a osobních dokladů. To se často děje nevybíravým způsobem. V některých obchodech navíc stále visí cedulky s nápisem: „Vstupem do prodejny souhlasíte s kontrolou obsahu tašek“. S tímto ujednáním však SOS nesouhlasí.


Kdy může pracovník bezpečnostní agentury prohlédnout obsah tašek spotřebitele? Jakým způsobem tak může učinit?

 

„Pracovníci bezpečnostních agentur nejsou ze zákona oprávněni vynutit si prohlédnutí obsahu tašek zákazníka, a to i tehdy, pokud před vstupem do prodejny visí cedulka oznamující, že vstupem do prodejny dává spotřebitel k takovému jednání souhlas\", říká právník SOS Jiří Žůrek, a zároveň doplňuje: „Pokud by pracovník agentury měl důvodné podezření z krádeže, může takovouto osobu zadržet do doby příjezdu policie. “

- Obchody a nevhodné chováním pracovníků bezpečnostních agentur

 

„Pokud by zásahem pracovníka agentury došlo k zásahu do osobnostních práv spotřebitele a došlo by ke snížení jeho občanské cti či lidské důstojnosti, např. za situace, kdy by byl na prodejně veřejně označen za zloděje a následně by se ukázala tato informace jako nepravdivá, mohl by se zákazník domáhat omluvy a odškodnění v penězích,“ dodává Žůrek.

 

Agentury ani detektivové rovněž nemají právo kontrolovat občanské průkazy ani jiné osobní doklady. Toto opět přísluší jen policistům.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články