Bradáčová zveřejnila, kolik berou vrchní státní zástupci

8. 2. 2013 – 16:29 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Bradáčová zveřejnila, kolik berou vrchní státní zástupci
Bradáčová vyhověla žádosti, která přišla na její úřad na začátku ledna. Ilustrační Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina úřadů platy svých zaměstnanců úzkostlivě tají a mnohokrát je nechtějí zveřejnit i přes soudní rozhodnutí. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale platy na svém úřadě zveřejnila na internetu.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová odtajnila platy zaměstnanců svého úřadu, dokonce je zveřejnila na internetu. Na krok Bradáčové upozornil zpravodajský portál E15.cz. Pro iDnes.cz pak řekla, že lidé ze státního zastupitelství pracují ve veřejné sféře, proto musí být jejich platy transparentní a ona nesmí tyto informaci tajit.

TIP: Průměrná mzda podle uživaelů mzdové kalkulačky

Z dokumentu, který je veřejně dostupný na stránkách zastupitelství vyplývá, že Lenka Bradáčová bere 108 200 korun hrubého měsíčně. Její náměstek Adam Bašný pak necelých 82 tisíc korun. Platy většiny státních zástupců na Bradáčové úřadu se pohybují v relaci přes 90 tisíc korun. Pražská vrchní státní zástupkyně rovněž zveřejnila platy i ostatních zaměstnanců svého úřadu.

Bradáčová vyhověla žádosti, která přišla na její úřad na začátku ledna. "Vážený pane, podle § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, VYHOVUJI VAŠI ŽÁDOSTI ze dne 3. 1. 2013, doplněné dne 10. 1. 2013, a v příloze Vám zasílám přehled o platech státních zástupců a ostatních zaměstnanců Vrchního státního zastupitelství v Praze," napsala v odůvodnění na webu úřadu Bradáčová.

Když v létě Hrad poskytl na základě rozhodnutí soudu Lidovým novinám výši platů Klausových mužů, byl z toho velký poprask. Ředitel politického odboru Hradu Ladislav Jakl prohlásil, že soud na ně poslal lůzu. Jaklův průměrný plat byl 103 786 korun. Zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek si průměrně přišel na 111 666 korun a ředitel protokolu Jindřich Forejt 84 453 korun měsíčně.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články