Budeme za letenky platit podle naší váhy?

3. 4. 2013 – 9:07 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Budeme za letenky platit podle naší váhy?
Spíše než platit pevnou cenu za sedadlo, mají cestující zaplatit pevnou cenu za kilogram své váhy a kilogram zavazadla. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Letecká společnost Samoa Air se sídlem v Polynésii přišla s nápadem, že cena letenky se stanoví přesně podle počtu kilogramů toho kterého cestujícího. Informoval o tom v úterý server BBC.

Spíše než platit pevnou cenu za sedadlo, mají cestující zaplatit pevnou cenu za kilogram své váhy a kilogram zavazadla. Letenka dále samozřejmě závisí na délce trati.

Šéf Samoa Air Chris Langton řekl australskému rádiu ABC, že to je "nejspravedlivější způsob cestování". "Neexistují žádné další poplatky, pokud jde o nadváhu nebo cokoliv dalšího. Kilo je kilo je kilo," konstatoval.

A na kolik tedy přijde letenka? Za kilogram vaší váhy zaplatíte u Samoa Air od 1 do 4,16 dolarů.

Langton věří, že tento krok povzbudí další letecké společnosti ke stejné politice. Samoa Air létá na domácích tratích mezi ostrovy státu Samoa a také na Americkou Samou. Využívá malá letadla a tam se váha cestujících zvláště projevuje na spotřebě pohonných hmot. Navíc Polynésii trápí vysoký počet obézních lidí, což prodražuje i leteckou dopravu.

 

Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články