Část Prahy chce podat žalobu na ČNB kvůli podvodníkům z Key Investments

12. 6. 2011 – 9:29 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Část Prahy chce podat žalobu na ČNB kvůli podvodníkům z Key Investments
Key Investments se cenné papíry, které za obecní peníze nakoupila, pokusila v minulosti prodat. Ukázalo se ale, že jejich cena je oproti kupní desetinová, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zastupitelstvo Prahy 6, která svěřila firmě Key Investments stovky milionů korun a dostala za ně ztrátové dluhopisy, se domnívá, že firmu nedostatečně kontrolovala Česká národní banka (ČNB).

Zvážíme podání žaloby na ČNB i Key Investments, sdělil Mediafaxu v sobotu mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

"Zastupitelstvo Městské části Praha 6 souhlasí, aby Městská část Praha 6 s ohledem na porušení smlouvy ze strany Key Investments a nedostatečný postup ČNB ve věci výkonu dohledu nad finančním a kapitálovým trhem podnikla všechny potřebné právní kroky včetně žalob," uvádí se v sobotním usnesení zastupitelstva Prahy 6.

"Společnost byla opakovaně Českou národní bankou pokutována, ale o tom, že by se pokuty vztahovaly k portfoliu Městské části Praha 6, nebyla Městská část Praha 6 Českou národní bankou informována," píše se dále v usnesení.

Radnice tak vlastně odmítla, že by za nevýhodnou smlouvu, která pro ni může skončit mnohamilionovou ztrátou, mohla sama.

Případ společnosti Key Investments, která investovala stovky milionů korun svěřených radnicemi pražských městských částí do ztrátových dluhopisů, bude vyšetřovat protikorupční policie pro podezření z podvodu.

Radnice Prahy 6,10 a 13 svěřily problémové firmě dohromady více než půl miliardy korun. Firma Key Investments je v exekuci, má anonymního vlastníka a peníze radnic, které měla zhodnotit, investovala do ztrátových akcií ústeckého Via Chemu a rovněž anonymní společnosti E Side Property, které patří fotbalový stadion v pražském Edenu.

Mezi těmito třemi společnostmi přitom existují jasná pojítka. Například Michael Walter Grosske, současný předseda dozorčí rady Key Investments, seděl ještě před třemi lety ve vedení ústecké Spolchemie. Tu ovládá právě Via Chem Group miliardáře Petra Sisáka, přítele Tomáše Pitra a kontroverzního podnikatele, který byl v devadesátých letech u pádu několika bank, vytunelování CS fondů i Zbrojovky Brno. Key Investments je navíc personálně i majetkově propojena s další uvedenou společností E Side Property.

Jak již média dříve informovala, existuje tedy podezření, že Via Chem Group a E Side Property kompenzují svoje ztrátové podnikání z veřejných zdrojů, mimo jiné z peněz pražských městských částí.

Key Investments se cenné papíry, které za obecní peníze nakoupila, pokusila v minulosti prodat. Ukázalo se ale, že jejich cena je oproti kupní desetinová. Společnost navíc na konci dubna změnila předmět podnikání a přišla tak o licenci obchodníka s cennými papíry. V praxi to znamená, že již nemůže dluhopisy zhodnotit a radnicím reálně hrozí, že o své peníze přijdou.

Zastupitelstvo Prahy 6 tvrdí, že nebylo v jejich silách obchody Key Investments uhlídat. "Povinností mandanta není žádat ke každému nakoupenému investičnímu nástroji do jeho portfolia doložení patřičného ratingu včetně sdělení ratingové agentury, která jej vydala a tyto ratingy sledovat. Struktura portfolia se může každý měsíc měnit. Není ani v možnostech mandanta kontrolovat každý cenný papír v portfoliu Městské části Praha 6 u každého ze svých správců aktiv," uvádí v sobotním usnesení.

Pražské radnice již část peněz z dluhopisů dostaly, ovšem vždy dlouho po splatnosti. Zbytek dluhopisů Via Chemu je splatný na podzim 2013, splatnost obligací E Side Property pak končí až za třináct let.

Celou věc kromě policie nyní prověřují právě i právníci zmíněných městských částí. Jejich starostové, kteří smlouvy s Key Investments podepsali, tedy Vladislav Lipovský, Tomáš Chalupa a David Vodrážka (všichni ODS), jakékoli pochybení odmítají. Firma podle nich nabízela největší výnosy a předcházely jí dobré reference. Pražská TOP 09 politiky vyzvala k přijmutí odpovědnosti a odchodu, ti na to ale nereagovali. Praha 10 vedená nyní Milanem Richterem (ODS) podala již na firmu dokonce trestní oznámení.

Key Investments investovala kromě peněz radnic pražských obvodů také další desítky milionů například obce Votice a města Sokolova či Sokolovské uhelné, ve všech případech také do dluhopisů ztrátových spřátelených firem. Nyní je možné, že by se všichni poškození klienti proti Key Investments spojili. Praha 6 by totiž podle usnesení měla ohledně přípravy a vedení případných soudních sporů spolupracovat s ostatními městy a obcemi, které jsou klienty Key Investments.

-Jan Martinec | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články