Čeká nás další důchodová reforma

3. 12. 2015 – 0:09 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

Čeká nás další důchodová reforma
zdroj: freeimages.com

Nedávno proběhlá důchodová reforma, jejíž součástí byl i druhý pilíř se nepovedla podle představ těch, kteří ji naplánovali. Že je budoucí penze třeba nějak řešit je však jisté, Právě proto, nás čeká pravděpodobně velmi brzy další reforma důchodů.

V příštích týdnech přednese ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na jednání vlády návrh na změny ve vyplácení důchodů. Mezi návrhy je i minimálné důchod, anebo zvýhodnění rodičů s více dětmi.

Jedním z návrhů je i pravidelné sledování hranice důchodového věku i větší volnost při navyšování penzí. „Je důležité, aby minimální důchod byl aspoň na minimu životní úrovně,“ řekla Marksová s tím, že bude navrhovat částku ještě vyšší, než je životní minimum, které činí 3410 korun. Bude ale muset přesvědčit koaliční partnery.

„Důchodový systém by měl být spravedlivý – každý by měl dostat podle toho, kolik tam vložil. A tímto bychom přidávali někomu, kdo tam neodvedl dostatečné množství,“ říká místopředseda lidovců a sněmovny Jan Bartošek s tím, že dorovnávání nízkých důchodů pomocí sociálních dávek stačí.

Změny v penzích neodmítá ani ministr financí Andrej Babiš. Chce však vědět, kolik bude balík změn stát státní rozpočet. „Prostor pro zvyšování důchodů v příštích dvou letech vidím, ale samozřejmě pokud prosadím všechny zákony, díky kterým zavedeme vyšší výběr daní,“ uvedl vícepremiér.

Zdroje:
iHNED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články