Cena benzínu a nafty rostla, tento týden už ale prý nezdraží

27. 5. 2013 – 20:39 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena benzínu a nafty rostla, tento týden už ale prý nezdraží
Průměrná cena benzinu na trhu v Rotterdamu přitom minulý týden vzrostla o jedno procento, nafta naopak zlevnila o 0,13 procenta, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Během nadcházejícího týdne očekávají ekonomové stagnaci nebo mírné snížení cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Minulý týden přitom zdražil benzin o 33 haléřů na 35,76 koruny a nafta o 28 haléřů na 35,16 koruny za litr, uvedla v pondělí prostřednictvím statistik CCS společnost Colosseum.

Za očekávanou stagnací cen benzinu a nafty stojí podle analytiků vývoj na trhu s černým zlatem, kde v minulém týdnu zlevnila ropa typu Brent poté, co se odrazila od hranice 105 dolarů za barel. "Za klesající ceny můžou vysoké zásoby ropy v USA společně s horším výhledem celosvětového ekonomického růstu. Například Banka JPMorgan Chase & Co. snížila odhad letošního ekonomického růstu Číny z předešlých 7,8 procent o 0,2 procentního bodu na 7,6 procenta," vysvětlil analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Průměrná cena benzinu na trhu v Rotterdamu přitom minulý týden vzrostla o jedno procento, nafta naopak zlevnila o 0,13 procenta. Svůj vliv má však také situace na měnových trzích, kde posílila koruna vůči dolaru o 1,2 procenta. "Proto v tomto týdnu očekáváme zastavení zdražování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích," uzavřel Jedlička.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články