Cena benzínu trumfla cenu nafty. Klesají mírně, ale dlouhodobě

19. 11. 2012 – 22:01 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena benzínu trumfla cenu nafty. Klesají mírně, ale dlouhodobě
Odlišným směrem než u českých čerpacích stanic se v minulém týdnu vydala průměrná cena benzinu na burze v Rotterdamu, ta zamířila vzhůru, zatímco nafta zlevňovala. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

U čerpacích stanic během minulého týdne pokračoval pokles cen pohonných hmot, benzin zlevnil o 38 haléřů na 35,93 koruny, cena nafty o 23 haléřů na 36,24 koruny za litr. Za tímto vývojem stál především pokles distribučních marží, ukázaly to pondělní statistiky společnosti CCS.

Proti tomu ropa typu Brent minulý týden stagnovala, když se již několik měsíců v řadě pohybuje kolem hodnoty 110 dolarů za barel. "Výraznějšímu růstu ceny brání nervozita na finančních trzích. International Energy Agency snížila odhad růstu poptávky po ropě. Spotřeba se bude ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně pohybovat na úrovni 90,1 milionu barelů denně, což je o 0,3 procenta méně oproti předchozí předpovědi," komentoval vývoj cen ropy Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Odlišným směrem než u českých čerpacích stanic se v minulém týdnu vydala průměrná cena benzinu na burze v Rotterdamu, ta zamířila vzhůru, zatímco nafta zlevňovala.

"Koruna vůči americkému dolaru stagnovala. Situace v Rotterdamu naznačuje, že by nafta u českých čerpacích stanic měla v tomto týdnu poklesnout a benzín zdražit. Jako reálnější variantu však vidíme, že dojde k úpravě distribučních marží, což v konečném důsledku povede ke stagnaci či mírnému růstu benzínu i nafty," odhadl analytik Čermák.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články