Cena masa půjde dolů

24. 9. 2018 – 0:00 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Cena masa půjde dolů
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Téměř polovina chovatelů dobytka, hlavně skotu, bude podle zemědělců muset snížit stavy chovaných zvířat. Důvodem tak razantního kroku je nedostatek krmiva, zejména sena. Vybíjení dobytka bude mít znatelný dopad na ekonomiku. Čeká nás výrazný pokles cen.

Podle členů sdružení zemědělských společností a družstev se chovatelé budou muset zbavit desetitisíců krav, býků, jalovic a telat. Skot ale nechce nikdo kupovat, dokonce ani za hranicemi, proto se v následujících měsících jatka nezastaví. "Budeme se snažit dobytek prodávat, ale problémem je, že krávy jsou březí a na jatka nemůžou,“ vysvětloval jednatel farmy Malšovice Jiří Opat už začátkem srpna.

Zatímco před 30 lety bylo v družstvech tři a půl milionu kusů dobytka, letos bude stav kolem milionu. Meziroční úbytek způsobilo hlavně katastrofální sucho. Kvůli němu zemědělci letos sklidili o třetinu méně sena a o pětinu méně slámy než v jiných letech. Mnohým tak nezbude krmivo pro dobytek na zimu.

Balík sena, který na den vystačí dvanácti kravám, se dnes prodává i za více než pětinásobek, tedy dva tisíce korun - kvůli dovozu ze Slovenska nebo Polska, nebo naopak poptávce ze zemí západně od našich hranic. "Německo podpořilo dotacemi nákup píce na zimu pro své zemědělce. Ti přeplácejí naše pěstitele a vlastně absorbují i ty naše zásoby,“ popsala problém ředitelka Agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

Desítky tisíc kusů skotu skončí na jatkách nejen kvůli nedostatku píce, ale také kvůli velmi špatné kvalitě sklizené silážní kukuřice.

Tisíce vybitých kusů dobytka změní cenu masa, říká ekonom

Podle Zemědělského svazu České republiky snižování dobytka ale nebude tak razantní. "Sníží se stavy a urychlí se tak obměna stáda. Bude to znatelné u zvířat všeobecně," uvedl pro TN.cz Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu.

Snižování dobytka se však výrazně projeví na ekonomice. "Na ekonomiku to bude dopad znatelný. Dojde k poklesu cen masa, poklesu produkce dojnic, sníží se počet krmiva a zvířat bude méně," doplnil Pícha.

Ke zdražování cen masa by dojít nemělo. Naopak ceny stále klesají, především kvůli vybíjení zvířat v Německu nebo Rakousku. "Ceny masa klesají kvůli vybíjení zvířat v Rakousku a Německu v daleko větší míře. Také byl zastaven export masa z Turecka. Ze strany zemědělství ke zdražování masa nedojde," dodal Pícha.

Zdroje:
MED, MZČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články