Cena za pohřeb příští rok poroste

28. 7. 2011 – 16:46 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena za pohřeb příští rok poroste
Do věcně usměrňovaných cen se počítají například přímé mzdy, materiál, nebo pracovní a ochranné pomůcky., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Plánované zvýšení DPH z 10 na 14 procent a očekávané navýšení cen energií může v příštím roce zdražit pohřby až o stokoruny. Agentuře Mediafax to řekla ředitelka Pohřebního ústavu města České Budějovice a krematoria Kateřina Vrbová.

O kolik přesně by ceny za pohřební a kremační služby mohly v příštím roce stoupnout, není zatím úplně jasné.

"Nyní se to ještě nedá určit a například u nás, kteří máme danou regulaci ve věcně usměrňovaných cenách, to bude jasnější až po Novém roce. Tyto věcně usměrňované náklady máme nařízené od doby, kdy stát zrušil příspěvek na pohřebné,“ uvedla Vrbová.

Do věcně usměrňovaných cen se počítají například přímé mzdy, materiál, nebo pracovní a ochranné pomůcky. Všichni provozovatelé krematorií a obřadních síní pak podle nákladů v předchozím roce určí případné navýšení.

"Co se týče navýšení DPH, tak to ovlivní výslednou cenu, a to o tolik procent, o kolik vláda a parlament schválí. Zda nastane navýšení cen pohřbů a kremací kvůli energiím, to zatím říct neumíme," uvedla Vrbová. V českobudějovickém krematoriu se ročně koná v průměru 1640 obřadů a 2300 žehů zemřelých.

Průměrná cena pohřbu žehem s obřadem vyjde v současné době na 20 až 25 tisíc korun. Žeh zesnulého bez obřadu stojí pak zhruba okolo deseti tisíc. Pokud jde o pohřeb takzvaně do země, ceny se pohybují od 30 do 50 tisíc korun.

-René Kekely | MED

Může vás zajímat:

- Pojištění vlastního pohřbu ušetří pozdější náklady a ušetří starosti rodině

- Možná i vy zdědíte dluhy. Chcete se vyhnout placení?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články