Centrální úřad práce bude rozhodli poslanci. Jaká bude jeho úloha?

17. 12. 2010 – 9:55 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Centrální úřad práce bude rozhodli poslanci. Jaká bude jeho úloha?
Náklady na provoz stávajících 77 úřadů práce jsou nyní přibližně 1,7 miliardy korun ročně | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika bude mít centrální úřad práce, jeho vznik schválili poslanci vládní koalice i přes ostrý nesouhlas ČSSD na své páteční schůzi.

Centrální úřad práce by měl řídit jednotlivé úřady práce, které doposud fungovaly samostatně. Novela má ušetřit státu až 175 milionů korun ročně, zákon nyní míří k projednání do Senátu.

Část agendy z úuřadů práce se přesune na centrální úřad a ředitelé jednotlivých poboček se budou moci věnovat přímo klientům. "Tito ředitelé nebudou zabíjet čas evidencí majetku, dílčí personalistikou nebo účetnictvím. To vše zajistí servis vytvořený centrálou. Jde o změnu manažerského řízení úřadu práce," dodal už dříve jeden z předkladatelů Martin Vacek, který předsedá výboru pro sociální politiku.

Nad schvalováním zákona ve třetím čtení se rozhořela ostrá debata, především ze strany sociální demokracie. "Žádný sociální demokrat nebude pro takto špatně připravený zákon hlasovat," konstatoval statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdůraznil, že strana se od návrhu zákona jednoznačně distancuje.

"To, co tady padlo, je zbytečné strašení. Vše je organizačně dobře připravené. Ta změna nijak nesníží schopnosti úřadu práce, naopak je zvýší," reagoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Slova se ujal i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který zakončil svoji řeč: "Já doufám, že tato vláda hlasování o nedůvěře nepřežije." Narážel tak na to, že poslanci mají v úterý na programu schůze hlasování o nedůvěře vládě, které požaduje právě ČSSD.

Centrální úřad umožní podle Vacka (VV) celou řadu úspor na provozních výdajích. Dosavadních 77 poboček by nahradilo 14 krajských. "V současné době fungují úřady práce nepružně, každý úřad je samostatnou účetní jednotkou a provádí sám i například personální politiku. To se změní vznikem specializovaného Úřadu práce a posílením pravomocí krajských úřadů práce. Považuji tento zákon za klíčový a průlomový ve vztahu k podpoře zaměstnanosti," shrnul již dříve Vacek.

Náklady na provoz stávajících 77 úřadů práce jsou nyní přibližně 1,7 miliardy korun ročně, novela má ušetřit 175 milionů korun. "Úspory budou spočívat zejména v centralizaci některých činností a centrálním nákupu energií a dalších provozních položek," upozornili předkladatelé.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články