Ceny benzínu a nafty jsou nejnižší za šest let

28. 10. 2015 – 10:49 | Ceny PHM | Martin Slapnička | Diskuze:

Ceny benzínu a nafty jsou nejnižší za šest let
zdroj: snipview.com

Ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích atakují rekord, i když zatímj ne takový, jako na burze. Za poslední týden klesly ceny benzínu na rotterdamské burze o 7,1 procent a nafty o 3,2 procenta. Dosáhly tak nejnižších hodnot od prvního čtvrtletí roku 2009. Ceny v Česku ale útočí jen na rekordy o rok mladší.  

„Důvody, proč nejsou takto nízké i české ceny, jsou dva: v lednu 2010 byla zvýšena spotřební daň o 1 korunu a marže distribučních sítí jsou v současnosti o několik desítek haléřů nad dlouhodobým průměrem,“ uvedl Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum, a dodává: „Slabší koruna je taky jeden z faktorů, proč nejsou teď ceny na čerpacích stanicích tak nízké.“

V Česku tento týden průměrné ceny pohonných hmot klesly na nejnižší hodnotu od roku 2010. Společnost Tank – Ono, už o víkendu zlevnila naftu i benzin pod hranici 27 korun.

Pokles ceny pohonných hmot způsobuje především nízká cena ropy. Přebytek nabídky na trhu drží dlouhodobě ceny kolem padesáti dolarů za barel. Za poslední měsíc ceny klesly o více než 12 procent.

„Zajímavé na tom bylo to, že pokles přišel po vyjádření Spojených arabských emirátů, že čekají v příštím roce růst ceny kvůli vyšší poptávce. Trh tomu ale evidentně moc nevěří a považuje to jen na hoax,“ říká analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

 

Zdroje:
iDnes.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články