Ceny bytů v novostavbách začnou brzy růst

22. 3. 2010 – 7:45 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny bytů v novostavbách začnou brzy růst
Ceny bytů druhým rokem klesají, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Podle developerských společností dochází na trhu k obratu. Ceny nových bytů a domů se odrazily ode dna a je na čase uvést na trh nové projekty. Jak vidí budoucí vývoj trhu dvě největší tuzemské firmy podnikající v pražském rezidenčním developmentu? Jaký je váš názor na současnou situaci? A jak odhadujete budoucí vývoj?

Na začátku tohoto týdne prezentovali své vize ohledně budoucího vývoje pražského residenčního trhu dvě z trojice nejvýznamnějších developerských společností orientujících se na trh v hlavním městě - společnosti CENTRAL GROUP a FINEP. I přesto, že obě společnosti jsou přímými konkurenty, jejich komentáře se v některých oblastech týkajících se budoucího vývoje podobají jako vejce vejci.

 

Ceny nových bytů se odrážejí ode dna

 

Zástupci obou společností se shodují na tom, že pokles cen nových nemovitostí je u konce a v druhém pololetí dojde k jejich mírnému nárůstu. CENTRAL GROUP toto tvrzení navíc podpírá nabídkou „garance nejnižší ceny“. Její podstata spočívá v tom, že pokud by si zákazník, který má se společností uzavřenou smlouvu, najde poté levnější srovnatelný byt, dům nebo parcelu u jiného developera, nebo v nabídce CENTRAL GROUP. Developer mu buď sníží cenu, nebo vrátí všechny uhrazené peníze i s úrokovým navýšením 5% ročně.

„Do dnešního dne jsme takových případů měly celkem osm. V polovině případů jsme klientům vracely zaplacené peníze, ve zbylých čtyřech případech jsme přistoupily na snížení cen,“ uvedl Dušan Kunovský, generální ředitel společnosti CENTRAL GROUP.

Svá očekávání ohledně nárůstu poptávky developeři opírají o postupné odeznívání ekonomické recese, uvolňování situace na hypotečním trhu a touze lidí po zlepšení podmínek svého stávajícího bydlení. Navíc podle jejich očekávání dojde v následujících letech k výraznému útlumu na straně nabídky, jelikož řada hráčů z trhu odešla a tím pádem na trhu v dohledné době nastane převis poptávky nad nabídkou. Tyto faktory by se měly podle stávajících odhadů projevit také v pomalém nárůstu cen nových bytů a domů.

 

<%Anketa3%>

 

Ceny bytů v panelácích ještě klesnou o 20 %

 

Do karet by údajně mělo developerům hrát také postupné zastarávání panelových sídlišť a prohlubování cenového rozdílu mezi novým a starým bydlením. Podle odhadu developerů by mohly ve střednědobém horizontu ceny bytů v panelových domech klesnout ještě o dalších 15 – 20 %. Důvodem je především nižší standard technického provedení, problémy s parkováním, dispozice bytů a krátká životnost.

 

Je čas rozšířit nabídku
 

Jak zástupci CENTRAL GROUP, tak FINEP se domnívají, že je vhodná doba pro spuštění nových projektů. Poptávka po novém bydlení byla v letech 2008 a 2009 velice slabá, ceny klesly o 10 - 15 % a díky tomu se téměř přestalo stavět, čímž zcela zamrzla nabídka nových projektů. Podle developerů však lidé budou chtít i nadále zlepšovat své podmínky k bydlení a je dost možné, že za nedlouho bude na trhu převis poptávky nad nabídkou. Přitom rozjezd konkrétního projektu trvá podle jejich vyjádření 2 – 4 roky. Proto se developeři domnívají, že je vhodná chvíle pro odstartování nových projektů a dalších fází výstavby.

(Luboš Svačina, více na Hypoindex.cz)

Kam dál?

- Budou ceny bytů stagnovat, klesat nebo porostou?

- Ceny bytů v Česku opět rostou, zlevňují pouze v Praze

- Ceny nemovitostí klesnou a neporostou

- Investice do bytu: Jak nepropásnout správnou chvíli pro prodej bytu

- Kupní smlouva na byt: Přijít o byt můžete i kvůli jednomu slovu

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články