Ceny bytů v Praze rostou nejrychleji za šest let

20. 9. 2015 – 18:29 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny bytů v Praze rostou nejrychleji za šest let
V Evropě jsou nejdražší byty v Paříži a v Londýně. Ceny bytů v České republice jsou stále vyšší než například v Polsku a v Maďarsku. Pozitivní však je, že na ně vyděláváme rychleji než ostatní Evropané. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Propadům cen nemovitostí je již konec. Růst cen pražských bytů z prvního čtvrtletí se přehoupl i do druhého čtvrtletí letošního roku. Tentokrát byl meziroční nárůst cen nového bydlení dokonce nejvyšší za posledních šest let. Rostly ceny nejen nových, ale i starších bytů. Co stojí za jejich růstem?

Data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukázala, že průměrná realizovaná cena nových bytů v Praze vzrostla meziročně ve druhém čtvrtletí o 5,5 procenta a starších bytů o 5,3 procenta. Ceny starších pražských bytů pozvolna rostou již od konce roku 2012, razantnější růst pak začal již koncem roku 2014.

Graf č. 1: Vývoj cen starších bytů

csu-realizovane-ceny-starych-bytu 

Zdroj: ČSÚ

Vývoj cen nových bytů je kolísavější než vývoj cen starších bytů, odvíjí se od nabízených developerských projektů. I tak vykazuje růstový trend od začátku roku 2013.

Graf č.2: Vývoj cen nových bytů v Praze

csu-realizovane-ceny-novych-bytu

Zdroj: ČSÚ

Nabídkové ceny bytů trhají rekordy

Nabídkové ceny bytů v Praze se ve druhém čtvrtletí vyšplhaly až na historické maximum. Porazily tak o jedno procento i ceny z roku 2008. V posledních třech letech rostly ceny meziročně o 3,2 – 5,6 procenta. Vzhledem ke stabilní poptávce po pražských bytech a stále výhodných úvěrech by celkový roční nárůst cen bytů mohl v letošním roce překročit šest procent.  

Poptávka zvyšuje ceny bytů

Největší podíl na růstu cen má zejména rostoucí poptávka po novém bydlení, která jde ruku v ruce s nízkými sazbami hypoték. Podle Fincentrum Hypoindexu úrokové sazby své dno již našly a velice pozvolna rostou. Žádné dramatické změny nás ale v nejbližších měsících nečekají. Ani již tak rekordní poptávka po hypotečních úvěrech a potažmo po vlastním bydlení, hned tak neutichne.

Zvýšenou chuť investovat do nových bytů pociťují i developeři. Na zvýšenou poptávku po novém bydlení reagují rozšiřováním svých nabídek v Praze a nejbližším okolí. Brzdí je ovšem nejistota v souvislosti s pražskými stavebními předpisy. „Vzhledem k nepřehledné situaci kolem pražských stavebních předpisů developeři hledají hlavně projekty s platným stavebním povolením, aby se tak vyhnuli riziku komplikací schvalovacího procesu a možným průtahům ze strany stále aktivnějších odpůrců nové výstavby,“ uvedl Ondřej Diblík, specialista Lexxus Research.

Lokalita k nezaplacení

Pozornost lidí se také čím dál více stáčí k dražším nemovitostem, které si dříve nechtěli a ani nemohli dovolit. Doba, kdy se lidé báli o zaměstnání a děsila je i nejistá ekonomická situace, je již dávno pryč. Dalším faktorem je tak rostoucí poptávka po bytech, které se nacházejí blíže k centru Prahy, kde jsou samozřejmě ceny bytů vyšší, které se promítají do rostoucí ceny pražských bytů.

Materiál a práce se prodraží

V neposlední řadě do ceny nových bytů vstupuje cena stavebních prací a materiálů, jejichž ceny rostou již od 2. poloviny 2013. „Dodavatelské ceny stavebních prací zaznamenaly své dno na přelomu let 2012 a 2013. Dnes již za ceny obvyklé v tomto období dodavatelé stavět nechtějí,“ říká Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group. Vzhledem k tomu, že se v posledních měsících zahajuje stále více nových projektů, roste poptávka po stavebních pracích i materiálech a žene tak i jejich ceny vzhůru.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články