Ceny elektroniky podle obchodníků do Vánoc již neporostou

28. 10. 2010 – 20:38 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny elektroniky podle obchodníků do Vánoc již neporostou
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Letošní Vánoce by podle odhadů analytiků internetového obchodu Kasa.cz neměly být dražší než loňské. Ceny elektroniky, které se z části odvíjejí i od kurzu koruny vůči americkému dolaru.

Kurz by již totiž do Vánoc neměl růst, a to i přes avizované posilování dolaru, uvedl ve čtvrtek portál Kasa.cz.

Ceny se nebudou zvyšovat, protože všechny hlavní značky spotřební elektroniky mají zboží na Vánoce již vyrobeno a prodejci jsou již od léta dostatečně zásobeni. Výjimkou může být jen individuální zvýšení cen některého z výrobců či prodejců.

Kurz dolaru byl v září v průměru o korunu vyšší než ve stejném období loňského roku, v první polovině října se však již pohyboval kolem stejné úrovně jako v říjnu 2009, tedy kolem 17,50 Kč za dolar. Maxima za posledních 12 měsíců dosahoval dolar v červnu, kdy se vyšplhal na více než 21,50 Kč. Mezi červnem a říjnem tak vůči koruně oslabil téměř o pětinu.

"Takový pokles kurzu se musel zákonitě projevit i na dovozních cenách spotřební elektroniky do ČR. Obecně pětinový pokles hodnoty dolaru může znamenat pokles koncové prodejní ceny až o pět až 10 procent. Záleží však na strategii dovozce, který výkyvy kurzů nemusí do prodejních cen promítnout vůbec. Totéž přitom platí také o nárůstu dovozních cen, které se často projevují na koncovém trhu se zpožděním několika měsíců, anebo v zájmu zachování loajality zákazníků vůbec," řekl Lukáš Zaoral, obchodní ředitel portálu.

Obchodníci pro letošní předvánoční období očekávají ve srovnání s loňským rokem lehký nárůst tržeb.

Loňským vánočním tahákem byly domácí meteostanice, letos se očekává boom robotických vysavačů, hodně se bude prodávat i malá bílá spotřební elektronika. Z dětských hraček se již tradičně předpokládá největší zájem o Lego, které letos budou následovat populární Gormiti a koníčci Filly. Největší nápor nakupujících s největší pravděpodobností začne stejně jako loni v polovině listopadu.

-Dana Rybáková,Mediafax/NašePeníze.cz

Kam dál?

- Krize padla i na Ježíška, na Vánoce bude méně dárků

- Na kolik vás letos vyjdou vánoční dárky?

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články