Ceny nemovitostí budou klesat předpovídají bankéři

3. 12. 2010 – 9:54 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny nemovitostí budou klesat předpovídají bankéři
Na trh se dostanou nemovitosti ze zástav nesplácených úvěrů, Ilustrační Foto:Finep | zdroj: NašePeníze.cz

Zatímco developeři a realitní kanceláře prohlašují, že pád cen realit je u konce, bankéři si to nemyslí, informuje páteční vydání deníku E15.

Podle šéfů tuzemských bank teprve přijde. „Pokles cen nemovitostí je do deseti procent, to není tak výrazné. Developeři, i když to neradi uslyší, budou muset s cenami pohnout, zvláště u starších neprodaných nemovitostí,“ řekl deníku E15 člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

 

TIP: Ceny bytů klesají, nebo rostou? Statistici se přou s developery a realitkami

 

Další sestup cen čeká i šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman. Kromě toho, že příliš neporoste poptávka, bude podle něho na ceny tlačit zvýšený počet nucených dražeb. „Na trh se dostanou nemovitosti ze zástav nesplácených úvěrů, ty tam totiž všechny ještě nejsou,“ říká. Podle ministerstva pro místní rozvoj poskytly banky letos za tři čtvrtletí na hypotékách 60 miliard korun, což je meziročně o šest procent více.

„K boomu nákupu bytů nedošlo, hypoteční trh zažívá jen mírné oživení. Táhnou jej rekonstrukce, do nich míří velká část nových hypoték. Proto jsou developeři stále v problémech,“ dodal Hutla. Pokles přitom může být dost výrazný. „Můj osobní názor je: když se nyní v regionu nabízí byt za 1,4 milionu, hodnota, za niž by si našel kupce, je někde okolo milionu,“ uvedl Hutla. Banky navíc v objemu letos sjednaných hypoték vykazují také refinancované úvěry jako nové. Ve skutečnosti je tedy skutečně nových úvěrů výrazně méně.

Podle údajů České národní banky činil celkový objem hypotečních úvěrů, které přidělily banky, koncem září 596 miliard korun. Za letošní rok jde o nárůst o 34 miliard. Z toho vyplývá, že skutečně nových úvěrů je jen polovina. To, že dražeb realit už přibývá, potvrzují statistiky. Například objem nedobrovolných dražeb letos proti loňskému roku vzrostl pětinásobně, a to ze 152 milionů korun více než na 800 milionů korun. ¨

Šéf dražební kanceláře Naxos Libor Nevšímal uvedl, že nárůst dražeb je způsoben především tím, že do aukce dávají nesplácené nemovitosti banky. „Nárůst počtu je ovlivňován především dražbami menších rezidenčních nemovitostí zajišťujících v převážné většině hypoteční úvěry, tedy rodinných domků a bytů,“ uvádí Nevšímal.

Statistiky realitních kanceláří uvádějí průměrný pokles cen realit během hospodářské krize kolem deseti procent. Nicméně tyto údaje vycházejí z nabídkových cen. Podle zjištění katedry oceňování nemovitostí Bankovního institutu však činí rozdíl mezi nabízenou a skutečnou prodejní cenou bytů v průměru 23 procent. Pokles cen bytů je tedy ve skutečnosti vyšší. Nabízené a realizované ceny domů a stavebních pozemků se naopak téměř neliší.

-Vojtech Kristen, Mediafax

K tématu:

- Ceny nemovitostí v Česku padají o statisíce korun

- Odborníci: Nákup nemovitosti se teď vyplatí

- Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

- Pět důvodů, proč ceny nemovitostí jen tak neporostou

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články