Ceny nemovitostí klesají a budou klesat i dál

27. 3. 2013 – 0:04 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny nemovitostí klesají a budou klesat i dál
Ceny bytů a domů již několik let klesají, ale naopak hodnota pozemků buď stagnuje, nebo mírně roste. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny nových i starších bytů a rodinných domů klesly od roku 2008 o téměř desetinu (9,1 procenta). Nejlevnější nemovitosti jsou v oblastech s vysokou nezaměstnaností, naopak již tradičně "v cenách" vede Praha, vyplývá z šetření Českého statistického úřadu.

V Praze se byty v průměru prodávaly za 46 000 korun za metr čtvereční. V Brně pak za 31 800 korun a v Hradci Králové za 26 000 korun. "Ceny bytů se vyšplhaly vysoko i v Kladně, které obsadilo čtvrté místo s 24 124 korun za metr čtvereční,“ říká ředitel odboru statistiky cen Jiří Mrázek. Ale stále jsou tam ceny nižší téměř o polovinu oproti metropoli. Pražanům by se tudíž vyplatilo postavit si dům nebo koupit byt na Kladně. Navíc dojemnost se pohybuje kolem půl hodiny. "Naopak cena starších rodinných domů se v Kladně pohybuje na velmi nízkých cenách," dodal Mrázek.

Ceny bytů a domů již několik let klesají, ale naopak hodnota pozemků buď stagnuje, nebo mírně roste.

Podle House Price indexu (HPI), který se skládá z cen starších a nových bytů a rodinných domů i s pozemky, se Česká republika pohybuje zhruba v průměru EU.

V mimopražských regionech se meziročně ceny starších bytů snížily o sedm procent. Výjimkou je trh v Praze - tady naopak od roku 2011 mírně ceny stouply, a to o 0,2 procenta.

"Bubliny, kdy cena nemovitostí vyskočí rapidně nahoru, splaskly a nejhůře zasáhly trh Španělska, kde ceny nemovitostí klesly od roku 2007 o 30 procent," uvedl Mrázek s tím, že podíl viny na tom jednoznačně měla ekonomická krize. Naopak ta podle něj nezasáhla do cen v Německu, kde naopak rostly. Stejně tak se zvedaly ve Francii.

V České republice se ceny nemovitostí zvedly zhruba 2,5krát. "Inflace vzrostla pouze 1,5krát a vliv na to měl růst kupní síly a rozvoj hypotečního trhu," říká Mrázek.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články