Ceny nemovitostí v záplavových oblastech mohou klesnout až o 90 procent

5. 6. 2013 – 11:13 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny nemovitostí v záplavových oblastech mohou klesnout až o 90 procent
Před rokem 1997, kdy zasáhly povodně zejména Moravu, se ještě ceny domů a pozemků v rizikových oblastech nijak cenově nelišily od ostatních. Následně však pojišťovny vytvořily povodňové mapy, které kupující začali velmi aktivně využívat. To vedlo k zásadn | zdroj: NašePeníze.cz

Na pouhou desetinu své původní ceny se může propadnout hodnota nemovitostí a pozemků v oblastech zasažených povodní. Ve středu to konstatovala společnost ERA Reality s tím, že nemovitý majetek v oblastech, které byly zasaženy velkou vodou opakovaně, se stává prakticky neprodejným.

Velmi pravděpodobně se tak může opakovat situace z roku 2002, kdy se rovněž rapidně propadla hodnota nemovitostí v záplavových oblastech. Znehodnocený majetek se tehdy rozhodli obnovit pouze usedlíci. Proti tomu noví investoři se od povodňových oblastí naprosto odvrátili.

"Nejrizikovější jsou regiony, kde se záplavy opakovaly, a kde stále hrozí. Takovou oblastí jsou například Kralupy nad Vltavou nebo středočeské Zálezlice. Obecně jde tedy o lokality, které ani povodňovými opatřeními nelze před povodní uchránit," vysvětlil marketingový ředitel ERA Reality Tomáč Kučera.

Připomněl, že před rokem 1997, kdy zasáhly povodně zejména Moravu, se ještě ceny domů a pozemků v rizikových oblastech nijak cenově nelišily od ostatních. Následně však pojišťovny vytvořily povodňové mapy, které kupující začali velmi aktivně využívat. To vedlo k zásadnímu poklesu cen. "V místech, kde povodeň zasáhla výrazně, se obchod s nemovitostmi takřka zastavil. Tentokrát bude situace obdobná," odhaduje Kučera.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články