Ceny pohonných hmot klesají a mají dál zlevňovat

29. 10. 2012 – 19:38 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny pohonných hmot klesají a mají dál zlevňovat
Vysoké ceny pohonných hmot nutí firmy zavádět úsporná opatření, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

U čerpacích stanic minulý týden zlevnily pohonné hmoty, cena benzinu klesla o 40 haléřů na 37,31 koruny, nafta zlevnila o 10 haléřů na 36,81 koruny za litr. Za tímto vývojem stojí pokles cen ropných produktů na burze a vývoj na měnových trzích, vyplývá to z pondělních statistik společnosti CSS.

Také cena ropy typu Brent v uplynulém týdnu mírně klesla. "Příčinou jsou zprávy o vysokých zásobách ve Spojených státech, vyšší produkci a slábnoucí poptávce. Produkce černého zlata vzrostla v největší ekonomice světa sedmým týdnem v řadě na 6,61 milionu barelů denně," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák s tím, že se jedná o nejvyšší hodnotu za posledních 17 let.

Světová poptávka po benzínu během sledovaného období poklesla o 2,7 procenta na 8,49 milionu barelů denně. Nicméně v pátek zamířila cena ropy vzhůru, když pozitivně překvapila statistika o růstu HDP v USA. Pokles cen ropy se však příznivě odrazil i na cenách ropných produktů v Rotterdamu.

Koruna minulý týden mírně oslabila a v průběhu následujících dnů by měl podle analytika Čermáka trend zlevňování u našich čerpacích stanic pokračovat. "Očekáváme pokles cen pohonných hmot v řádu několika desetihaléřů," odhadl.

Vysoké ceny pohonných hmot nutí firmy zavádět úsporná opatření

Firmy, které potřebují rozsáhlý vozový park, hledají kvůli vysoké ceně pohonných hmot cesty, jak ušetřit. Firmy, které nemohou nakupovat pohonné hmoty v zahraničí, se "učí" efektivně zacházet s firemními automobily, uvedl v pondělí Tomáš Hoplíček ze společnosti HI Software Development.

"Ceny benzínu se totiž mnohdy liší až o několik korun. Čerpání pohonných hmot pouze u stanic, kde prodávají levnější benzín, však pro firmu není trvalým řešením," popisuje zkušenosti Hoplíček.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články