Ceny pohonných hmot prudce vzrostou

9. 7. 2012 – 20:33 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ceny pohonných hmot prudce vzrostou
Prudký růst cen ropy se v minulém týdnu naplno projevil i na burze v Rotterdamu, kde skokově vzrostly průměrné ceny benzínu a nafty, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu opět mírně snížily, benzin Natural 95 zlevnil v průměru o dva haléře na 35,58 Kč/l, nafta o 11 haléřů na 34,82 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS. Ceny pohonných hmot u našich čerpacích stanic však podle analytika v následujících dnech prudce vzrostou.

"Příčinou bylo posílení koruny vůči dolaru," poznamenal analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Cena ropy na světových trzích totiž v průběhu minulého týdne pokračovala v růstu. V průběhu uplynulých 14 dnů se cena ropy Brent zvýšila o 7,9 procenta. V minulém týdnu opět překonala hranici 100 dolarů za barel. "Po předchozím prudkém propadu, který poslal komoditu do fáze extrémní přeprodanosti, se dostavila korekce vzhůru. Podporou je v posledních dnech další uvolňování měnové politiky ve světě a stávky v ropném průmyslu v Norsku. Pozornost opět po delší době upoutává i Irán. Prudký růst cen ropy se v minulém týdnu naplno projevil i na burze v Rotterdamu, kde skokově vzrostly průměrné ceny benzínu a nafty," dodal analytik Čermák s tím, že výrazného oslabení se dočkala i koruna.

"Kombinace výše uvedených faktorů s největší pravděpodobností v následujících dnech způsobí, že ceny pohonných hmot u našich čerpacích stanic prudce vzrostou," odhaduje další vývoj analytik společnosti Colosseum.

<%Anketa14%>

Nejlevnější benzin je k dostání v Ústeckém kraji (34,72 Kč), poslední místo patří už tradičně Jihomoravskému kraji (36,31 Kč). Ceny benzinu klesaly nejvýrazněji v Královéhradeckém kraji (o 26 haléřů). Naopak nejvíce stouply v Libereckém kraji (o 46 haléřů).

V případě nafty patří první místo Plzeňskému kraji (33,97 Kč), poslední příčku stále zaujímá jižní Morava (35,71 Kč). Ceny nejvýrazněji klesly ve Zlínském kraji (o 34 haléřů), nafta zdražila pouze v Karlovarském kraji (o 25 haléřů).

Natural 95 je o 92 haléřů levnější než před měsícem, cena nafty se v meziměsíčním srovnání snížila o 95 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 1,14 Kč, nafta o 1,01 Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články